Dukenburgers bekijken nieuwe 3D-brug in Eindhoven

Dukenburgers bekijken nieuwe 3D-brug in Eindhoven

EINDHOVEN – Bewoners van Dukenburg stapten vrijdagochtend in de bus, om in Eindhoven te kijken naar het printproces van de 3D-brug die deze zomer in Nijmegen wordt geplaatst. Rijkswaterstaat innoveert en wil ervaring opdoen over de mogelijkheden die het 3D-printen van beton biedt voor duurzame projecten.

Ontwerper Michiel van der Kley, ontwerper van de bijna 29 meter lange brug, was ook aanwezig.

Green Capital

In 2018 mocht Nijmegen zich als eerste Nederlandse stad ‘Green Capital’ noemen, de duurzame hoofdstad van Europa. Dit zorgde voor extra aandacht voor duurzaamheid in Nijmegen. De brug vormt een blijvende herinnering aan dat heugelijke feit. "Nijmegen heeft een fantastisch jaar als European Green Capital achter de rug. Een nieuwe, innovatieve, duurzame 3D-geprinte brug vormt hieraan een mooie toevoeging," zo zegt wethouder Harriët Tiemens. Naast duurzame beweegredenen geeft 3D-printen ook een uitkomst voor een tekort aan handen op de bouw en is het goedkoper dan huidige bouwmethodes.

Tekst gaat verder onder de video.

Organische vorm

Volgens Michiel van der Kley gaat het zogenoemde Bridge Project over innovatie, het toepassen van nieuwe technieken in de bouw, het 3D-printen van beton en over nieuwe manieren van samenwerken. Rijkswaterstaat is samen met Michiel van der Kley op zoek gegaan naar ontwerpen die op een traditionele manier niet met beton gemaakt kunnen worden. Huidige betonconstructies worden gemaakt met behulp van mallen, en dat zorgt voor eenvormigheid. Door 3D-printen kunnen makkelijker variaties gemaakt worden. Dit stelde ontwerper Michiel van der Kley in staat om organische vormen in het ontwerp te brengen.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}