Edelsmid begonnen aan nieuwe ambtsketen burgemeester Heumen

Edelsmid begonnen aan nieuwe ambtsketen burgemeester Heumen

HEUMEN – Het proces om de nieuwe ambtsketen van Heumen te maken is begonnen. Edelsmid Charlotte Rombouts-Arens is gestart met het maken van de schakels en het sorteren van de steentjes die in de keten verwerkt gaan worden. Wanneer de ambtsketen af moet zijn, is nog onbekend.

Geen haastwerk

Rond de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen werd Rombouts-Arens benaderd om de nieuwe keten te ontwerpen en maken. Die hoefde niet meteen af te zijn, Rombouts-Arens kreeg de kans om haar plannen goed uit te werken. Daar is ze nu mee bezig.

Tekst gaat verder onder de video.

Oud en nieuw

In het ingediende ontwerp worden delen van de oude ambtsketen verwerkt, maar ook nieuwe elementen als een schakel in de vorm van de gemeente Heumen. Hierin wordt in elke dorpskern een steentje verwerkt. Deze steentjes zijn verzameld door bassischolieren uit de verschillende kernen. Dit idee kwam van Rombouts-Arens, met als doel het symboliseren van eenheid van de gemeente.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Sebastiaan Mulleners

Familievak

Charlotte Rombouts-Arens komt uit een familie van edelsmeden. Ze leerde het vak kennen door haar grootvader, Rudie Arens, die de huidige ambtsketen van de Nijmeegse burgemeester ontwierp. Ook de pedelstaf (klemtoon op -el) van de Radboud Universiteit is afkomstig van zijn hand. In 2001 studeerde Rombouts-Arens af aan de Vakschool Edelsmeden Amsterdam. Hierna werkte ze samen met haar opa in zijn atelier aan de Berg en Dalseweg. Ook geeft ze les aan de schepschool, waar ze mensen kennis laat maken met het vak.

Onthulling

Het is de bedoeling dat de ambtsketen dit jaar nog afgemaakt wordt, maar druk ontvangt Charlotte Rombouts-Arens niet van de gemeente. Een specifieke dag waarop de onthulling zal plaats vinden is er nog niet. “Er staat nog geen datum gepland. Ik krijg gelukkig alle tijd om hem zo mooi mogelijk te maken,” aldus de edelsmid.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}