Eerste exemplaar boek Brakkenstein aangeboden

Eerste exemplaar boek Brakkenstein aangeboden

NIJMEGEN – Brakkenstein kent als buitenplaats bijna vier eeuwen geschiedenis. Het ontstond omstreeks 1650 als ontginningsboerderij. Later werd het eerst een zomerverblijf en vervolgens een permanente woonplek van rijke families uit de regio Nijmegen.

Een statig wit landhuis aan de rand van Park Brakkenstein is nog een stille getuige van dit welvaren. De villa stamt uit 1865 en kwam in de plaats van een oud landhuis dat er vlakbij stond. Van 1940 tot 1965 werd de villa gebruikt als neurologische kliniek van het CWZ.

Landgoederen en buitenplaatsen

Landgoederen waren in bezit van de adel. Een landgoed bestond uit een mengeling van bouwland, weiland en natuurlijk landschap zoals bossen. Een buitenplaats is een monumentaal huis met bijgebouwen en een tuin of park dat als een bedrijf werd beheerd. Vaak ontstonden zij uit een boerenhoeve, die geleidelijk aan werd uitgebouwd en verfraaid. Ze zijn in de 17e en 18e eeuw gebouwd door rijke burgers uit steden die de zomers op het platteland wilden doorbrengen.

De tekst gaat verder onder de video

De buitenplaatsen ontstonden vooral in de omgeving van de dorpen Hatert, Hees en Neerbosch. Voorbeelden zijn Dukenburg, De Hulsen, De Winkelsteeg en meer naar het zuiden Heyendaal, Brakkenstein en Mariënboom.

Bijzonder sterrenbos

Park Brakkenstein ligt in een bijzonder sterrenbos. De naam slaat op de opzet van het bos: vanuit een centraal punt in het bos waaieren minimaal vijf lanen in rechte lijnen uit als de stralen van een ster. In en om Nijmegen werden in tussen 1700 en 1900 verschillende sterrenbossen aangelegd.
Het sterrenbos waarin Park Brakkenstein ligt, kent lanen met oude beukenbomen en in de vlakken tussen de lanen liggen grote grasvelden met groepjes naaldbomen. Hoewel enkele lanen zijn verdwenen is de oorspronkelijke sterrenbosstructuur nog goed zichtbaar.

Hortus Botanicus

Tussen 1969 en 1971 is in de zuidoostelijke hoek van het park in opdracht van de toenmalige Katholieke Universiteit een botanische tuin met alpinum aangelegd. Deze zijn ontworpen door J. Brinkman en W. Schacht. Achter het stalgebouw bevindt zich een buitenmanege en in het park zijn later ten behoeve van de paardensport twee zandbakken aangelegd.

Boek

Over deze eeuwenoude Nijmeegse buitenplaats is nu een boek verschenen: ‘Brakkenstein. Een Nijmeegse buitenplaats en zijn bewoners’. Het werk is van de hand van Klaas Bouwer, sociaal geograaf en geschiedkundige. Na zijn emeritaat als hoogleraar milieukunde aan de Radboud Univeristeit is hij zich gaan verdiepen in de geschiedenis van landgoederen en bossen in Gelderland, met name in de omgeving van zijn woonplaats Nijmegen.

Toepasselijke locatie van de boekpresentatie was de villa in Brakkenstein zelf. Deze ligt aan de Driehuizerweg. Deze weg lag er in de Romeinse tijd ook al en was een belangrijke verbinding tussen Noviomagus en Tongeren. De route liep door Heumensoord naar de brug over de Maas bij Cuijk.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}