Eerste Fase 2-woningen Huurlingsedam Wijchen opgeleverd

Eerste Fase 2-woningen Huurlingsedam Wijchen opgeleverd

WIJCHEN – De eerste Fase 2-woningen van het woningbouwproject Huurlingsedam in Wijchen worden deze maand opgeleverd. Momenteel wordt er flink gebouwd aan de 231 grondgebonden woningen van het project.

Ook heeft de gemeente alle omgevingsvergunningen voor de bouw verleend, op enkele particuliere aanvragen na van vrije kavelbouwers. Dat meldt het Wijchense college van B&W donderdag in een informatienota aan de gemeenteraad, waarin de stand van zaken van het project wordt uitgelegd.

Tekst gaat verder onder de video.

Betaalbaar voor kopers kleine beurs

Volgens het college is de wijk Huurlingsedam bijzonder vanwege het dorpse karakter, de grote verscheidenheid aan woningen, de verhoogde duurzaamheid en het volledig van het riool afgekoppelde regenwatersysteem. Het gaat om 50 sociale huurwoningen, 43 sociale koopwoningen en 138 vrije sector woningen. Voor de sociale koopwoningen past de ontwikkelaar een zogenaamde ‘koopstart’-regeling toe, zodat zij betaalbaar zijn voor kopers met een kleine beurs.

De Huurlingsedam is de nieuwste woonwijk van Wijchen en is bedoeld als oostelijke afronding van de Wijchense bebouwde kom. De wijk voelt aan als een dorp, mede omdat verschillende woningen in uiteenlopende prijsklasse door elkaar staan, aldus het college.

Tussen 2009 en 2018 zijn er 438 woningen gebouwd in het kader van Fase 1. Alle wijkvoorzieningen staan in Fase 1, zoals een MFA met brede schoolfunctie, een gezondheidscentrum, twee kinderdagverblijven en een orthodontiepraktijk.   

Extra energiezuinig

De huizenkopers in Fase 2 kunnen een energiepakket bijbestellen, waarmee de woning nog energiezuiniger wordt. De woning levert met zonnepanelen zelf de energie voor de verwarming, warm water, ventilatie en verlichting voor een gemiddeld gezin.   

In de straat Huurlingsedam worden maatregelen genomen om de verkeersluwheid van de historische en smalle weg te behouden. Met paaltjes in de weg wordt de straat onaantrekkelijk voor doorgaand autoverkeer.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}