Europa’s grootste kerstdiorama definitief in Museumpark Orientalis

Europa’s grootste kerstdiorama definitief in Museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING – Het kerstdiorama met zijn 1.800 figuren is dit jaar toch weer opgebouwd in Museumpark Orientalis. Het podium voor de figuurtjes beslaat ruim 100 vierkante meter en is hiermee de grootste van Europa. Met behulp van een crowdfunding heeft het museum het diorama aan het begin van dit jaar kunnen aankopen.

Vorig jaar leek het er nog even op dat deze ‘gigantische kerststal’ over het Heilig Land  zou verdwijnen nadat de toenmalige eigenaren, Roel den Dulk en Fred van der Zwet, hadden aangegeven de stekker eruit te trekken. Na jaren van verzamelen en opbouwen zou 2018 het laatste jaar zijn waarin zij het diorama zouden opbouwen, en Museumpark Orientalis diende als decor. Dit bleek een groot succes en Orientalis besloot dat zij het diorama wilde overnemen.

Hier waren de oud-eigenaren ook enorm verheugd over. “Waar past het diorama nou beter dan in Orientalis, je kunt zelfs op de buitenroute in het museum zélf de plaatsen uit het kerstverhaal nalopen”, aldus oud-eigenaar Roel den Dulk.

Beeldjes gerestaureerd en opgebouwd

René Wolf en Thieu van Ingen zijn de kartrekkers van een enthousiaste groep vrijwilligers en hebben de klus om het diorama op te bouwen op zich genomen. De werkgroep heeft de beeldjes inmiddels gerestaureerd en opgebouwd en er zijn zelfs wat nieuwe elementen aan toegevoegd.

Orientalis kan het geheel nu aan het publiek tonen. Het kerstdiorama is van 15 november t/m 19 december voor groepen op reservering te bezoeken. Tijdens het Feest van Licht van 20 december t/m 5 januari is de indrukwekkende opstelling dagelijks te bezoeken.

Foto: Museumpark Orientalis

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}