Ewijk bouwt twintig klimaatvriendelijke huurwoningen bij MFA ‘t Hart

Ewijk bouwt twintig klimaatvriendelijke huurwoningen bij MFA ‘t Hart

EWIJK – Vlakbij MFA ’t Hart aan Den Elt in Ewijk worden twintig duurzame rijtjeswoningen gebouwd. De gemeente Beuningen heeft de twintig kavels inmiddels verkocht aan een projectontwikkelaar.

Zodra het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning definitief zijn, kan er worden begonnen met de bouw. Wethouder Piet de Klein gaat er vanuit dat de bouwwerkzaamheden van start gaan vóór volgend jaar zomer. 

Nog eens vijftig woningen

Het totale bestemmingsplan omvat de bouw van naar schatting zeventig woningen. De andere vijftig woningen worden koopwoningen, waaronder tweekappers, vrijstaande woningen en waarschijnlijk ook een aantal bouwkavels voor particulieren. Het gaat volgens de wethouder om een mix van duurdere en meer goedkopere woningen. Deze vijftig woningen worden de komende jaren gebouwd.

De twintig huurwoningen zijn uit het middensegment, en worden klimaatvriendelijk gebouwd. Zo worden de woningen bijvoorbeeld niet op het gasnet aangesloten. Ook worden de woningen hoogwaardig geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen en warmte-terugwininstallaties.  

Veel minder woningen dan oorspronkelijk gepland

Volgens het Beuningse college van B&W is er in de kern Ewijk beslist veel behoefte aan dergelijke woningen. Zo willen veel jongeren uit Ewijk in de toekomst graag in het dorp blijven wonen. Het college: “Deze huurwoningen in de vrije sector middenhuur voorzien in de behoefte op de woningmarkt.” 

Twaalf jaar geleden, vóór de economische crisis, wilde de gemeente Beuningen in Ewijk 1200 tot 1500 nieuwe woningen bouwen. Nu worden dat er iets meer dan de helft van de oorspronkelijke aantallen.

Volgens afspraken met de regio en de provincie gaat Beuningen de komende jaren tachtig tot honderd woningen per jaar bouwen. Wethouder De Klein gaat er vanuit dat dit gaat lukken, maar gemakkelijk wordt het niet.

Alle huizen boven de vraagprijs verkocht

Beuningen kampt met dezelfde problemen als bijvoorbeeld Druten. Onder druk van de provincie stond de woningbouw jarenlang op een laag pitje, en nu moeten er versneld bestemmingsplannen worden gemaakt en woningen worden gebouwd.

Behalve een tekort aan bestemmingsplannen is er ook een schaarste aan bouwvakkers en bouwmaterialen. Dat stuwt de prijzen omhoog. Ook moet er voortaan duurzaam worden gebouwd en daar zijn nu ook nog eens de problemen met stikstof bijgekomen. Al deze zaken bij elkaar zorgen voor vertraging van de bouw.

De Klein: “Vanaf het moment dat je besluit een bestemmingsplan te gaan maken, tot het moment dat de schop de grond ingaat, dan ben je met een beetje pech zo al twee jaar verder.” Er is in ieder geval wel veel vraag naar woonruimte. De wethouder heeft onlangs nog een rondje gemaakt langs makelaars in de gemeente. “Vrijwel alle huizen worden boven de vraagprijs verkocht,” zegt hij. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}