Ewijkenaar begeleidt straks Israël tijdens het Songfestival

Ewijkenaar begeleidt straks Israël tijdens het Songfestival

EWIJK – Ook als het Eurovisie Songfestival niet in Nederland plaatsvindt, probeert Patrick Huisman uit Ewijk erbij te zijn. Aan kaartjes komen is “elk jaar wel een flinke uitdaging,” zo vertelt hij, maar het is hem al meermaals gelukt. Ook toen Duncan Lawrence het liedjesfestijn won, was Patrick in de zaal in Tel Aviv.

Beluister hier het interview met Patrick Huisman. Tekst gaat daaronder verder.

Delegation Host

Uiteraard wilde hij dus ook het Songfestival in Nederland live meemaken, en dat gaat ook gebeuren, maar dan wel in een bijzondere rol: Patrick is straks ‘Delegation Host’. Elk deelnemend land heeft er twee, en zij begeleiden de delegatie als ze in Rotterdam zijn. Zo’n delegatie bestaat uit twintig mensen – minder dan normaal, vanwege corona – en inmiddels heeft Patrick de leiders ervan via WhatsApp gesproken, maar zijn taak begint pas écht als op 6, 7 of 8 mei het vliegtuig vanuit Israël aankomt.

Vanaf dat moment kunnen de Israëliërs op hem rekenen voor allerlei klussen. Dat kan bijvoorbeeld het regelen van een repetitieruimte zijn, maar ook het halen van een boodschap, omdat de delegatie vanwege corona zoveel mogelijk in het hotel moet blijven.

Sollicitatie

Delegation Host word je niet zomaar: “Ik heb nog nooit zoveel moeite gedaan voor een vrijwilligersbaan”. Na een brief, en video, en een gesprek in Ahoy werd hij vorig jaar geselecteerd. Toen zou hij de delegatie van Portugal begeleiden; maar dat is uiteindelijk dus Israël geworden. Het toewijzen van deelnemende landen aan hosts gebeurt deels op basis van de taal: “Zo heb je bijvoorbeeld twee dames uit Nederland, maar ze wonen in Italië. Dus die zijn Delegation Hosts van dat land, want ze spreken de taal.”

Zelf is Patrick blij dat hij de Israëlische delegatie mag begeleiden. “Het is een heel songfestival-minded land, dus ik vind het leuk om daar Delegation Host voor te zijn.”

Zijn rol als Delegation Host betekent wel dat Patrick van optredens niet veel live zal zien. “Wij zullen waarschijnlijk op geen enkele manier de zaal in mogen; hoogstens voor een rondleiding of zo. En je wordt geacht de halve finale waarin jouw land niet zit, gewoon thuis voor de buis te volgen,” vertelt hij. Toch heeft hij er zin in: “Ik ga het beleven op een manier die ik nog nooit beleefd heb, en misschien ook niet meer ga beleven.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}