Expositie collages vergeten Nijmeegse kunstenaar De Heer

Expositie collages vergeten Nijmeegse  kunstenaar De Heer

NIJMEGEN – In de Thiemeloods aan het Thiemepark in de wijk Bottendaal is een expositie van collages te zien van de onlangs overleden kunstenaar Loek de Heer. Het gaat om 40 van de meer dan 200 collages die De Heer eind vorige eeuw heeft gemaakt.

Collagekunst kende een internationale bloeitijd in de jaren zeventig, tachtig en negentig, mede onder invloed van pop-art kunstenaars als Andy Warhol. Veel beroemde ‘psychedelische’ platenhoezen uit die tijd bevatten collage-elementen.

Eerste openbare expositie

Het werk van Loek de Heer is een prachtig voorbeeld van die trend. De afbeeldingen zijn opgebouwd uit kranten- en tijdschriftknipsels, soms tegen een geschilderde achtergrond, waarbij de actualiteit nooit ver weg is, zo zegt zijn kleindochter Louise Mouthaan.

De expositie in de Thiemeloods is de eerste openbare expositie van De Heer. Zijn werk is in de vergetelheid geraakt, totdat zijn kleindochter in 2017 een deel van zijn werk te koop legde bij ‘Ieder z’n Vak’ in de Lange Hezelstraat in Nijmegen.

Herontdekking

De herontdekking van zijn kunst leidde uiteindelijk tot deze expositie. De voorbereidingen heeft De Heer nog meegemaakt, maar de expositie zelf niet meer. Hij overleed op oudejaarsavond vorig jaar op 90-jarige leeftijd.  

De Heer kwam midden jaren zeventig met zijn gezin in Nijmegen wonen. Hij werkte als commercieel-directeur bij een technische groothandel en was enorm maatschappelijk betrokken. Hij werd dan ook gegrepen door de actiesfeer die in Nijmegen heerste.

Thema's

In zijn collages kwamen vredesbeweging, milieuvervuiling, muziek, anti-bont, seksuele revolutie, kolonialisme en vrijheidsstrijd aan de orde. Zo ongeveer alle thema’s die destijds de gemoederen bezig hielden, passeren op bijzondere, surrealistische en vaak romantische wijze de revue.

Volgens plan duurt de expositie tot 3 maart en komt er enkele maanden later nog een vervolg, ook weer in de Thiemeloods.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}