Extra activiteiten in Driel bij alternatief programma Airborne Overbetuwe

Extra activiteiten in Driel bij alternatief programma Airborne Overbetuwe

DRIEL – Nu de normale herdenkingen van Operatie Market Garden door corona niet door kunnen gaan, zijn er extra activiteiten in Driel. De Airborne-gemeenten Overbetuwe, Ede, Arnhem en Renkum vertellen samen het verhaal van deze fase van de Tweede Wereldoorlog in september 1944.

Sinds 9 augustus loopt er in Driel een buitenexpositie op het Polenplein. Rondom het monument staan 14 presentatiepanelen die het verhaal van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog vertellen, vanaf de inval in 1939 tot en met het einde van de oorlog. In het bijzonder is er aandacht voor de Poolse bijdrage aan de bevrijding van Nederland.

De expositie in Driel is verbonden met soortgelijke buitenexposities in de andere Airborne-gemeenten en is volgens gemeente Overbetuwe een aanvulling op dat wat te zien is in het Informatiecentrum De Polen van Driel. De tentoonstelling is nog tot en met eind september te bezoeken.

Glas-in-loodraam

Tijdens de week van de herdenking op 19 september wordt een glas-in-loodraam in het bijzijn van vertegenwoordigers van voetbalvereniging RKSV en de 6e Airborne brigade uit Krakau onthuld in het Informatiecentrum De Polen van Driel.

De geschiedenis van voetbalvereniging RKSV Driel is nauw verbonden met de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade. Dat is te zien in de clubkleuren en het clublogo van voetbalvereniging RKSV.

De Poolse veteranen boden dit glas-in-loodraam op 19 mei 1947 aan, als bijdrage aan het herstel van de in het oorlogsgeweld vernielde jongensschool. In het raam staat het Poolse para-embleem met adelaar afgebeeld. De gift van de veteranen stond symbool voor hun bijdrage aan de wederopbouw.

Het raam werd geplaatst in de voorgevel van de jongensschool. Na de fusie van de katholieke scholen kwam het gebouw in gebruik van het openbaar onderwijs en werd het raam overgebracht naar het parochiecentrum.

Tekst gaat verder onder de foto:

Foto: Twitter

Borstbeeld Generaal Sosabowski

De gemeenteraad van Overbetuwe heeft eerder besloten om een borstbeeld van Generaal-majoor Sosabowski, commandant van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade, te laten maken en te plaatsen in Driel. Dit beeld is een kopie van het borstbeeld van de Poolse generaal zoals dat in Warschau staat. Het borstbeeld in Driel wordt tijdens de herdenking op zaterdagmiddag 19 september onthuld.

Aangepaste herdenking

Vanwege de coronapandemie herdenken we 76 jaar vrijheid op een ingetogen manier: de aangepaste herdenking is thuis te volgen via internet en TV, met slechts enkele aanwezigen ter plaatse. De Poolse en Britse veteranen en nabestaanden zullen niet aanwezig zijn. Het herdenken van Operatie Market Garden gebeurt dit jaar op afstand, maar wel met elkaar. Alle herdenkingen worden door Omroep Gelderland uitgezonden.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}