Extra coronamaatregelen ook in onze regio

Extra coronamaatregelen ook in onze regio

REGIO – Zondagavond gaan ook in Gelderland-Zuid extra coronamaatregelen gelden. Om middernacht mogen er geen nieuwe klanten de horeca in, en een uur later moeten horecazaken sluiten. Verder mogen groepen niet groter zijn dan vijftig mensen, zowel binnen als buiten. Dat maakte het kabinet vrijdag bekend.

Deze maatregelen golden al in zes andere veiligheidsregio’s. De maatregelen zijn uitgebreid naar nog eens acht andere regio’s: Groningen, Brabant-Noord, Brabant Zuidoost, Zuid-Holland-Zuid, Gooi- en Vechtstreek, Flevoland, Zaanstreek-Waterland en dus Gelderland-Zuid.

Burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Hubert Bruls lichtte de maatregelen voor onze regio toe tijdens een persconferentie in Nijmegen.

Over de maatregelen wat betreft de horeca hadden de 14 burgemeesters in de Veiligheidsregio een lange discussie, aldus Bruls. Niet overal stijgt het aantal besmettingen namelijk even snel. Toch is uiteindelijk besloten één lijn te trekken, mede om waterbedeffecten te voorkomen.

Bruls maakt zich zorgen over de ontwikkelingen: “De situatie begint ernstige vormen aan te nemen. Langzamerhand zien we ook dat oudere groepen besmettingen oplopen, nadat het enkele weken terug nog vooral om jongeren ging. Het is nu in elk geval zeker niet alleen een studentenprobleem.”

In Gelderland-Zuid volgen nu geen extra regionale maatregelen, maar “het kan goed zijn dat die volgende week wel komen,” aldus Bruls. Wat dat betreft wordt er onder andere gedacht aan een vorm van mondbescherming voor horecapersoneel, en aan een registratieplicht op vele plaatsen.

Bruls maakte duidelijk dat de communicatie overtuigender zal moeten worden, en deed een dringende oproep aan iedereen: “Het is een zaak van ons allemaal. Als we al die feestjes de afgelopen tijd niet hadden bezocht hadden we dit niet hoeven doen. Als we ons gedrag niet heel snel aanpassen, komt dat doemdenken over een tweede lockdown uit. Dat wil ik niet.”

Bruls maakt zich niet druk om de wedstrijd NEC-De Graafschap. Volgens hem verliep de vorige thuiswedstrijd goed. De wedstrijd van zondag kan dus gewoon doorgaan. Ook de kermis op het NYMA terrein en de Zevenheuvelenloop kunnen vooralsnog gewoon doorgaan.

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}