Familieschild James Gavin na 74 jaar onthuld in het Stadhuis

Familieschild James Gavin na 74 jaar onthuld in het Stadhuis

NIJMEGEN – Het familieschild van Generaal-Majoor James Gavin is woensdagmiddag in het stadhuis van Nijmegen onthuld. James Gavin was toenmalig commandant van de 86th Airborne Division, die een belangrijke rol had in de bevrijding van Nijmegen.

Het schild werd onthuld door burgemeester Hubert Bruls samen met Anja Adriaans en Chloe Gavin.

Bijbelgebed

De onthulling begon met een openingswoord van de burgemeester. Na een woord van oprichtster van de stichting FAN, Anja Adriaans, werd het familieschild onder luid applaus onthuld. Daarna sprak de dochter van James Gavin waardering uit voor de vriendschap die nog steeds tussen Nijmegen en Albany bestaat. De bijeenkomst werd afgesloten door een commandant van de 86th Airborne Divisie door middel van een gebed uit de bijbel.

Tekst gaat verder onder de video.

Familieschild al vanaf 1945 in de stad

Anja Adriaans vertelde dat het wapenschild in September 1945 werd geschonken aan de stad. Het schild lag daarna jarenlang in het stadsarchief. Generaal-Majoor James Gavin wordt gezien als de wederopbouwer van Nijmegen na de Tweede Wereldoorlog. Hij zorgde ervoor dat er driehonderd ton noodgoederen werden gebracht vanuit de stad Albany (staat New York) naar Nijmegen. In Albany hadden ze verschillende inzamelingspunten geopend om goederen te schenken aan Nijmegen. In juli 1947 werd de vracht naar ons land verscheept. Algemeen wordt dat gezien als de wederopbouw van het zwaar getroffen centrum van Nijmegen.

Lees ook:

NIJMEGEN KREEG NOODHULP VAN AMERIKAANSE STAD ALBANY

VRIENDSCHAPSBAND NIJMEGEN-ALBANY VIERT 70-JARIG JUBILEUM

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}