Financiële positie gemeente Beuningen blijft broos

Financiële positie gemeente Beuningen blijft broos

BEUNINGEN – De gemeente Beuningen heeft het huishoudboekje op orde, maar de financiële positie van de gemeente blijft broos. Dat zei wethouder Henk Plaizier van financiën donderdag bij de presentatie van de begroting 2019.

De wethouder maakte bekend dat Beuningen eind 2021 eindelijk zwarte cijfers kan schrijven. Dat komt omdat het grondbedrijf, dat jarenlang in de rode cijfers verkeerde, dan waarschijnlijk een klein positief resultaat kan noteren.

Toenemende woonlasten

De programmabegroting voor volgend jaar wordt afgesloten met een gering positief resultaat van 50.000 euro, maar voor 2020 wordt een verlies ingecalculeerd. De woonlasten voor de inwoners nemen volgend jaar toe. De OZB-belasting neemt in 2019 toe met 3 procent, terwijl ook de afval- en rioolstoffenheffing stijgen. Vergeleken met vijf andere gemeenten in de regio Nijmegen, zijn alleen de totale woonlasten van de gemeente Heumen hoger dan die in Beuningen.

In de begroting van ruim 60 miljoen euro wordt meer geld uitgetrokken voor zorg en welzijn. Volgens de verantwoordelijke wethouder Pim van Teffelen wil men vooral inzetten op preventie.

Preventie is beter dan genezen

"Door de problemen voor te zijn, kunnen we voorkomen dat mensen later een beroep doen op allerlei gemeentelijke regelingen en instanties. Voor bewoners is voorkomen beter dan genezen, terwijl de gemeente zo de zorg betaalbaar kan houden," zegt Van Teffelen. "Door eerder met bewoners met een hulpvraag om de tafel te gaan, kun je samen kijken wat er gedaan kan worden om zo gezond mogelijk te blijven of om erger te voorkomen."

Beuningen wil ook gaan inzetten op vrijetijdseconomie en toerisme, die beide een groeimarkt zijn. De Economische Visie, die de gemeente volgend jaar naar buiten brengt, zal met name over recreatie en toerisme gaan, zegt Henk Plaizier, die ook wethouder is van economische zaken. "Recreatiepark de Groene Heuvels en de uiterwaarden en de Waal zijn plekken die voor recreanten en toeristen aantrekkelijk zijn," aldus Plaizier.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}