Forse subsidie nieuwe technieken duurzame energieproductie

Forse subsidie nieuwe technieken duurzame energieproductie

NIJMEGEN – Het Energielandschap De Grift in Nijmegen-Noord krijgt een subsidie van bijna een half miljoen euro van het rijk voor vernieuwende projecten. Men gaat daar werken aan nieuwe technieken om pieken en dalen in de energieproductie beter te kunnen opvangen.

Burgerwindpark Nijmegen-Betuwe vormt samen met het nog te bouwen Zonnepark de Grift – op het terrein van de oude elektriciteitscentrale - de basis van het nieuwe energielandschap. Deze partijen werken onder meer aan cable-pooling. Met deze techniek gaat de stroom van het zonnepark straks via de kabel van het windpark naar het elektriciteitsnet.

Elektriciteitskabels optimaal gebruikt

Zo wordt de kabel optimaal gebruikt. Wind en zon passen zo goed bij elkaar, want als het hard waait, schijnt de zon meestal niet en andersom. Dit maakt de levering van energie aan het stroomnet gelijkmatiger.

Deze techniek is relatief nieuw in Nederland en wordt tot nu toe alleen op kleine schaal toegepast op het eiland Pampus bij Amsterdam.

Ook onderzoekt men de mogelijkheid om energie op het terrein op te slaan. Dat kan bijvoorbeeld met grote batterijen. Vraag en aanbod van duurzame energie kunnen zo in de toekomst beter op elkaar worden afgestemd.

Subsidie voor zonnepark

Zonnepark De Grift kreeg onlangs een andere landelijke subsidie toegekend. Al naar gelang de hoeveelheid stroom die het zonnepark levert, ontvangt men de komende 15 jaar maximaal bijna vijf miljoen euro subsidie.

Zonnepark De Grift is een project van burgercoöperatie WindpowerNijmegen en ontwikkelstichting Wiek-II. Het zonnepark komt, net als het windpark, in handen van de inwoners. Iedereen uit Nijmegen en omgeving kan meedoen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}