Geen aparte opvang hemelwater Waalbrug, PvdD niet tevreden

Geen aparte opvang hemelwater Waalbrug, PvdD niet tevreden

NIJMEGEN – De Nijmeegse fractie van de Partij voor de Dieren is niet tevreden met het antwoord dat de partij heeft gekregen op collegevragen over de afvoer van hemelwater op de Waalbrug. De partij wilde van het college van Burgemeester en Wethouders weten of er een aparte opvang voor hemelwater aangelegd kon worden tijdens de renovatie.

Dit regenwater neemt deeltjes rubber en andere stoffen van het wegdek mee wanneer het van de brug de Waal in stroomt.

Geen extra eisen

"We zien dat er een probleem is, maar we willen er eigenlijk niet zoveel aan doen," was het eerste dat fractievoorzitter Michelle van Doorn dacht toen ze de reactie van het college las - we slaat in dit geval op het college. Die benoemde in haar antwoord dat Nijmegen niet verantwoordelijk is voor de Waalbrug en in alle renovatieplannen "aan de wettelijke eisen is voldaan." Volgens Van Doorn kan de gemeente meer doen dan de 'wettelijke eisen:' "Het is niet zo alsof Nijmegen daar helemaal geen invloed op kan uitoefenen."

Het college is niet van plan om extra eisen te stellen waardoor het water wél afgevangen wordt. Desalniettemin stellen de burgemeester en wethouders te geven om de problematiek van microplastics door bandenslijtage.

Hogerop zoeken

Van Doorn wil de afvoer van hemelwater op bruggen aankaarten bij de landelijke Partij voor de Dieren: "Het geldt niet alleen voor de Waalbrug maar voor meer bruggen in Nederland. Het zou mooi zijn als het ook landelijk gezien aandacht gaat krijgen," aldus de fractievoorzitter.

Microplastics

Het rubber dat op de straten belandt door de slijtage van autobanden is de op-een-na grootste veroorzaker van microplastics in het milieu. Op de eerste plaats staat zwerfafval. Microplastics zijn minuscule deeltjes plastic, die zelfs zo klein zijn dat men een microscoop nodig heeft om ze te zien. Als deze deeltjes zich in het water bevinden kunnen ze in vissen raken en zo in de voedselketen komen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}