Geen brancard, maar stoel op Spoedeisende Hulp Radboudumc

Geen brancard, maar stoel op Spoedeisende Hulp Radboudumc

NIJMEGEN – Patiënten, die bij de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Radboudziekenhuis komen, worden mogelijk niet eerst op een brancard gelegd, maar kunnen als tijdelijke proef in een behandelstoel plaatsnemen.

HAN-studenten Kim van Beuningen en Lise Dams doen onderzoek naar de voorkeur van patiënt en zorgverlener voor een behandelstoel zonder verlies van kwaliteit van zorg. Zij voeren het onderzoek en de pilot uit onder begeleiding van Frank Spreekmeester, operationeel manager SEH, die al langer hiermee bezig is.

Verwacht wordt dat alle resultaten van het onderzoek in februari 2020 kunnen worden gepresenteerd.

Patiënten mondiger

Frank Spreekmeester meent dat patiënten, die bij de Eerste Hulp binnen worden gebracht, eigenlijk altijd meteen op een brancard worden gelegd. Dat is volgens hem lang niet voor iedereen noodzakelijk. De HAN-studenten willen onderzoeken of de patiënt zich zittend mondiger en meer betrokken bij zijn of haar verdere behandeling voelt.

Verblijfsduur

Uit een eerder onderzoek zou zijn gebleken dat de verblijfsduur afnam bij het inzetten van behandelstoelen. De onderzoekers zijn erg benieuwd hoe dit zal zijn op de SEH in het Radboudumc. Daarnaast is uit een ander onderzoek gebleken dat de verblijfsduur afnam bij het inzetten van behandelstoelen. Wij zijn erg benieuwd hoe dit zal zijn op de SEH in het Radboudumc.’

Patiënten van 65 jaar en ouder

Er wordt in een aantal andere ziekenhuizen gebruik gemaakt van een behandelstoel, maar er is nog nooit eerder onderzoek naar gedaan. Deze pilot maakt onderdeel uit van het afstudeeronderzoek van beide vierdejaars studenten Verpleegkunde aan de HAN.

In dit onderzoek is gekozen voor patiënten van 65 jaar en ouder omdat blijkt dat bedrust voor deze groep een negatief effect heeft op de fysieke conditie en de dagelijkse handelingen die zij weer moeten oppakken na opname. Ook bezoekt de 65-plusser de SEH het meest.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}