Geen overlast eikenprocessierups op wandelroute Vierdaagse

Geen overlast eikenprocessierups op wandelroute Vierdaagse

NIJMEGEN – De wandelroute van de Vierdaagse blijft gevrijwaard van problemen met de eikenprocessierups. Alle gemeenten in de regio geven daar de allerhoogste prioriteit aan, zo blijkt deze week uit een rondgang langs de gemeenten door streekomroep RN7.

De gemeente Mook en Middelaar constateert dat er geen grote problemen zijn op de Vierdaagseroute wat betreft overlast met de rups. Overbetuwe zegt alle haarden met rupsen op de wandelroute weg te halen. “Dat doen we zo kort mogelijk van tevoren, om ervoor te zorgen dat ze niet alweer terug zijn,” zo zegt een woordvoerster van de gemeente Overbetuwe.

Personeelstekort

Ook avondvierdaagsen, speeltuinen en speelvelden voor kinderen krijgen van de gemeenten voorrang bij de bestrijding van de eikenprocessierups.

Volgens de media is er landelijk een tekort aan personeel bij de professionele bedrijven die de rups bestrijden. De meeste gemeenten onderschrijven dit beeld. Volgens Mook en Middelaar lukt het zeker niet om alle rupsen te verwijderen.

“De plaagdruk is regionaal zo hoog dat professionele bestrijders het niet aan kunnen. Er moeten prioriteiten worden gesteld,” zo stelt Mook en Middelaar.

Elk jaar klachten van overlast

Berg de Dal wijst er op dat de rupsenplaag dit jaar groter is dan vorig jaar en dat de bedrijven die de rups bestrijden, kampen met gebrek aan capaciteit. Gemeenten hebben meestal contracten lopen met die bedrijven, maar particulieren en het bedrijfsleven hebben veel meer moeite om een professionele bestrijder te vinden, aldus Berg en Dal.

Dat wordt bevestigd door een woordvoerder van de gemeenten Wijchen en Druten: “Wij krijgen verzoeken van particulieren of we bij hen in de tuin nesten kunnen weghalen, maar aan die wens kunnen we helaas niet voldoen.”

De gemeente Nijmegen zegt dat het tot nu toe gelukt is om alle meldingen van rupsen binnen een redelijke termijn af te handelen en de nesten te verwijderen. De gemeente Beuningen maakt duidelijk dat door de capaciteitsproblemen sommige plekken pas in september of augustus kunnen worden schoongemaakt.

Enkele gemeenten melden dat ze geen meldingen hebben ontvangen van inwoners over problemen met rupsen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Heumen zijn er elk jaar klachten van overlast.

“Blijf weg bij de eikenbomen”

De gemeente Beuningen zegt veel vragen te krijgen van inwoners die willen weten waar nesten met rupsen zitten. “Dan geven we een algemene waarschuwing: blijf weg bij de eikenbomen,” aldus een woordvoerster van Beuningen. Er staan in Beuningen onder meer eikenbomen langs de Wilhelminalaan, Van Heemstraweg en de Krommehoekstraat.

Ook een woordvoerster van de GGD zegt niets te weten over meldingen van bewoners. “Het is geen besmettelijke ziekte, dus er is geen meldplicht,” aldus de GGD-woordvoerster.

Volgens haar zijn door het stormachtige weer van de afgelopen weken complete nesten van eikenbomen gewaaid en op andere boomsoorten terechtgekomen. Ook daar kunnen de rupsen tijdelijk goed gedijen.    

Bijzondere vlindersoorten

Een woordvoerster van Berg en Dal meldt dat in de hele gemeente rupsen zijn gezien. In sommige gebieden is men voorzichtig met bestrijding omdat er bijzondere vlindersoorten kunnen voorkomen. Overbetuwe constateert dat de rups overal voorkomt waar eikenbomen staan, vooral in Hemmen en Zetten.

Volgens Nijmegen zitten de nesten met rupsen verspreid door de hele stad. De GGD zegt dat aan de voorkant van het CWZ-ziekenhuis veel nesten van rupsen in de bomen zitten.

Sommige gemeenten melden dat ze rood-witte waarschuwingslinten aan de bomen hangen waar nesten met rupsen zijn. Andere gemeenten doen dat niet. Berg en Dal zegt dat de rupsen juist onder zo’n lint gaan zitten.

Meerdere gemeenten waarschuwen hun inwoners via de gemeentelijke website. Op de gemeentepagina van Beuningen komt woensdag 19 juni een artikel te staan, wat inwoners zelf kunnen doen tegen de eikenprocessierups. Ook de gemeenten Druten en Wijchen hebben via de social media hun inwoners tekst en uitleg gegeven over de problemen met de rups.   

Haartjes eikenprocessierups boosdoeners

De rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de extreem kleine haren van deze rups kunnen klachten ontstaan, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}