Geen spreekuurrechter in Gelderland

Geen spreekuurrechter in Gelderland

WIJCHEN – De rechtbank Gelderland gaat geen proef starten met een zogeheten spreekuurrechter. Dat meldt dinsdag het Wijchense college van B&W in een informatienota aan de gemeenteraad. De gemeenten Wijchen en Nijmegen hadden graag aan een dergelijke proef deelgenomen.

De gemeenteraad van Nijmegen had vorig jaar unaniem besloten om deel te nemen aan een proef met een spreekuurrechter, indien de rechtbank Gelderland daartoe zou besluiten. Ook de gemeente Wijchen wilde bij dit project aanhaken.

Goed gesprek

De rechtbank Noord-Nederland startte in 2016 een proef met rechtszaken, waarin burgers en bedrijven snel op het spreekuur van de rechter konden komen. De rechter probeert dan in eerste instantie via een goed gesprek tot een oplossing te komen.

Vaak gaan de zaken die behandeld worden door een spreekuurrechter over geschillen in het buren-, arbeids- of huurrecht, waar partijen vooral wensen dat het geschil snel eindigt.

Positieve grondhouding

De president van de Gelderse rechtbank had aanvankelijk een positieve grondhouding tegenover de spreekuurrechter. In een gesprek met burgemeester Bruls van Nijmegen heeft de rechtbankpresident echter bevestigd dat de rechtbank Gelderland voorlopig geen proef houdt met de spreekuurrechter, aldus het Wijchense college in de nota.

De rechtbank wil vooralsnog prioriteit geven aan het versnellen van de doorlooptijden van de gewone procedures bij de rechtbank.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}