Gemeente Beuningen blaast 40 kaarsjes uit

Gemeente Beuningen blaast 40 kaarsjes uit

BEUNINGEN – 1 juli 1980. De dag dat gemeente Beuningen en toen nog gemeente Ewijk samen werden gevoegd. Dit jaar is het 40 jaar geleden dat dit gebeurde. Om dit te vieren is er een nieuwe ambtsketen ontworpen voor de burgemeester. Naast de ambtsketen is ook een kwartet- en kaartspel ontwikkeld. Burgemeester Daphne Bergman heeft voor de raadsvergadering van 27 oktober de nieuwe ambtsketen en kaartspel gepresenteerd.

Ambtsketen

De ambtsketen staat voor de hele gemeente met haar vier dorpen en inwoners. Op de keten moesten vier verschillende elementen in terug komen. “Dat is bij deze keten gelukt. Het is een keten geworden die ook symbool staat voor verbinding en samenwerking in Beuningen,” aldus burgemeester Daphne Bergman.

Er zijn vier klavertjes vier in de keten verwerkt. Het staat voor de vier kerkdorpen: Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen. De gemeente wilt graag open, laagdrempelig, toegankelijk en klantvriendelijk zijn. Daarom zijn de klavertjes vier open aan de binnenkant. Een klavertje staat voor duurzaamheid en groen, wat past bij de groene en energieke gemeente. En natuurlijk staat het klavertje voor geluk.

Er zijn ook ‘dorpvormen’ in de keten verwerkt. Deze staan voor de gemeente als organisatie, gemeenteraad en de inwoners van de gemeente.

De keten bestaan uit schakels en mini-dorpvormen. Deze schakels staan voor verbinding tussen de dorpen, maar ook de verbinding tussen de gemeente, gemeenteraad en inwoners. Het is belangrijk om samen in verbinding te blijven.

Daphne Bergman: “Ik kijk er naar uit om deze nieuwe ambtsketen te mogen dragen en ga dit dan ook vol trots en met plezier doen.”

Kwartet- en kaartspel

Gemeente Beuningen en Stichting Historisch Besef Beuningen hebben samen een kwartet- kaartspel ontwikkeld voor het 40-jarig jubileum. In 1980 werd ook een kaartspel ontwikkeld. De onderwerpen van het huidige spel zijn ontwikkelingen van de gemeente, maar ook een stukje geschiedenis. Thema’s uit de afgelopen 40 jaar komen terug in het spel.

Nieuwe inwoners krijgen dit kaartspel om de gemeente te leren kennen. Ook de dorpshuizen, MFA’s en bibliotheken krijgen een aantal setjes.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}