Gemeente Heumen stijgt 93 plaatsen op misdaadmeter

Gemeente Heumen stijgt 93 plaatsen op misdaadmeter

MALDEN – Heumen is bijna honderd plaatsen gestegen ten opzichte van vorig jaar op de lijst van onveiligste Nederlandse gemeenten. Dat bleek uit de pas gepubliceerde misdaadmeter van het AD. De lijst is samengesteld op basis van aangiften over 2018.

Voor de misdaadmeter zijn verschillende criminaliteitsvormen onder de loep genomen, zoals diefstal, inbraak, bedreigingen en mishandelingen.

Onaangename verrassing

Voor Marriët Mittendorff, burgemeester van de Heumense gemeente, kwam de enorme stijging op de misdaadmeter als een onaangename verrassing. “Onze indruk was dat we, op basis van de cijfers, veiliger waren geworden. Dat klopt ook, want we hebben een daling van ongeveer 10% gemeten. Andere gemeenten daalden echter nóg meer, ongeveer twaalf procent. Daarnaast wordt de misdaadmeter over minder gemeenten berekend, wat ook invloed heeft op de score.”

Tekst gaat verder onder de video.

Bedreigingen verdriedubbeld

Het opvallendste cijfer op de Heumense misdaadlijst is zonder twijfel het aantal bedreigingen. Het aantal aangiften over 2018 werd, ten opzichte van het jaar ervoor, bijna verdriedubbeld. Ook daarvoor heeft burgemeester Mittendorff een heldere verklaring.

“Het aantal bedreigingen wordt op de misdaadmeter zwaar meegeteld,” vertelt Mittendorff. “Tevens gaan 8 van de 22 bedreigingen over aangiftes van heimelijke camera-opnames op één dezelfde locatie, namelijk de sauna in Nederasselt. Aangiftes hiervan zijn in 2018 gedaan, waardoor deze ook pas dit jaar zijn meegenomen in de score. Verder valt op dat drie bedreigingen gedaan zijn door personen die in de war waren. Dat vervelende verschijnsel doet zich gaandeweg meer voor.”

Tekst gaat verder onder de video.

Focus op inbraak en autodiefstal

De gemeente heeft haar prioriteiten opnieuw vastgesteld. “We blijven ons inzetten om onze gemeente veiliger te maken. Hoewel we een daling zien bij vrijwel alle incidenttypen, zien we ook dat we er nog niet zijn. Mede vanwege onze gemakkelijke bereikbaarheid en de welstand van onze gemeente, moeten we er iets harder voor werken dan sommige andere gemeentes. We hebben de cijfers opnieuw bekeken en we focussen op het voorkomen van inbraak en autodiefstal.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}