Gemeente Nijmegen onderschept valse ID-kaarten

Gemeente Nijmegen onderschept valse ID-kaarten

NIJMEGEN – Een medewerker van de gemeente Nijmegen heeft maandagochtend twee valse ID-kaarten uit Bulgarije onderschept. Dit meldt de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken op haar website.

Het was volgens de gemeente niet heel druk. “Wij hebben de ervaring dat kwaadwillenden juist langs komen op de momenten dat het erg druk is”, aldus een medewerker van de gemeente. “Maar dat was in dit geval dus anders.”

Afspraak

Volgens afspraak kwam een begeleider met een Bulgaarse dame en heer aan de balie. De begeleider komt dagelijks met buitenlandse werknemers bij de gemeente langs. Bij het scannen van de identiteitskaart van de vrouw kwam er een signaal dat er iets niet klopte.

Identiek document

Het document werd meegenomen naar de backoffice voor verder onderzoek. De man werd tegelijkertijd aan de balie geholpen. De baliemedewerkster zag dat de identiteitskaart van hem exact hetzelfde was als die van de vrouw. De medewerkster had de kaart nog niet eerder gezien en met haar jarenlange ervaring had ze genoeg reden om te twijfelen aan de echtheid van het product.

Alarmbellen

De hulp werd ingeschakeld van een collega, die de kaarten tegen het licht hield. Hoewel de documenten er best goed uitzagen, gingen bij de collega toch alarmbellen rinkelen, waarop de politie werd gewaarschuwd.

Het duurde even voordat de politie er was en omdat de man en de vrouw argwaan kregen, besloten ze weg te gaan, samen met de begeleider. Op het moment dat het drietal naar buiten liep kwam de politie net aangelopen en zijn ze aangehouden.

De politie vertelde de gemeente later dat de producten wel echt waren, maar dat het toch om valse documenten ging.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}