Gemeente Nijmegen wil snel actie Den Haag voor de woningbouw

Gemeente Nijmegen wil snel actie Den Haag voor de woningbouw

REGIO – De regering in Den Haag moet zo snel mogelijk met concrete maatregelen komen ten aanzien van de stikstofproblematiek, zodat er duidelijkheid komt voor Nijmegen en de omliggende regio wat betreft de woningbouw. Dat zegt maandag het college van B&W van Nijmegen.

De precieze gevolgen van de stikstofproblematiek zijn momenteel nog niet duidelijk, zo zegt een woordvoerder van de gemeente Nijmegen, in reactie op vragen van RN7.

Vertraging woningbouwplannen

De woordvoerder verwacht wel dat de woningbouwplannen in Nijmegen vertraging kunnen oplopen, omdat die plannen straks volgens een nieuwe systematiek moeten worden doorgerekend. Volgens haar lijkt het er momenteel op dat de woningbouw door kan gaan. “We bekijken het van geval tot geval,” zegt de woordvoerder.

De gemeente Beuningen zegt op dit moment nog niets concreets te kunnen zeggen over de mogelijke gevolgen van de stikstofproblematiek voor de woningbouw in Beuningen. De consequenties van de recente uitspraken van de commissie Remkes, de provincie Gelderland en het kabinet worden momenteel door de gemeente Beuningen onderzocht.

Woningtekort regio Arnhem-Nijmegen “enorm”

De gemeente Heumen zegt dat de stikstofproblematiek tot nu toe geen enkele invloed heeft gehad op de woningbouwplannen van de gemeente. Over de gevolgen voor de toekomst doet men geen uitspraken.

Volgens gedeputeerde Peter Kerris van de provincie Gelderland blijkt uit recent onderzoek dat “het woningtekort in de Regio Arnhem-Nijmegen enorm is.” Kerris stelt dat men gezamenlijk aan de slag moet om de woningbouw te versnellen.

Provincie werkt aan Actieplan Wonen

“Met gemeenten, woningcorporaties en bouwbedrijven werkt de provincie aan een Actieplan Wonen om snel meer betaalbare woningen toe te voegen voor starters, doorstromers en alleenstaanden,” aldus Kerris.

Uit het Woningmarktonderzoek 2019 komt naar voren dat er een steeds groter wordende mismatch is tussen het huidige woningaanbod en de woningbehoefte. Mede door de vergrijzing zijn er steeds meer 1 en 2-persoonshuishoudens, waardoor de vraag naar appartementen en kleinere woningen toeneemt. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}