Gemeente wil inzetten op actiever gebruik van ruimtes in Kasteel Wijchen

Gemeente wil inzetten op actiever gebruik van ruimtes in Kasteel Wijchen

WIJCHEN – Het Kasteel Wijchen moet intensiever geëxploiteerd worden, vindt het Wijchense college. Daarom wil men een kasteelcoördinator inzetten die na de renovatie van het Kasteel dit gaat faciliteren. Er kunnen dan ook conferenties en recepties gaan plaatsvinden.

"Zeker markt voor"

De bezettingsgraad van het Kasteel is nu nog laag, vindt het college. Doordeweeks is er een bezetting van 30 à 40 procent, maar dat komt ook omdat de gemeenteraad er vergadert. “In het weekend gebeurt er niet veel”, vertelt wethouder Nick Derks (VVD). “We hebben overcapaciteit. Daarom hebben we uitvraag gedaan voor het inventariseren naar de vraag voor de huur van ruimtes in een bijzondere faciliteit als het Kasteel. Daaruit blijkt dat er zeker markt voor is, in het bijzonder vanuit het zakenleven. Die zouden prima een conferentie kunnen houden of een jubileum kunnen vieren in het Kasteel, want toch het mooiste plekje van de regio is. Daarnaast kan het ook wenselijk zijn dat mensen die trouwen in het Kasteel ook een receptie daar kunnen houden. Dat kan nu niet omdat daar een bepaalde organisatiegraad voor nodig is die er nog niet is, maar dit willen we wel gaan faciliteren door het aanstellen van een kasteelcoördinator. Deze zal verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van facilitaire zaken, verhuur, marketing en PR en acquisitie. Per 1 januari 2022 starten we een pilot van twee jaar met deze coördinator.”

Geen gratis gebruik van ruimtes

Daarmee komt mogelijk wel een einde aan het gratis gebruik van ruimtes in het Kasteel, waar voorheen door maatschappelijke instellingen gebruik van gemaakt werd. “We komen daarmee in aanraking met de Wet markt en overheid”, vertelt Derks. “Het is maar zeer de vraag of we die ruimtes wel voor niets beschikbaar mogen stellen. Die zijn immers ook beschikbaar in de horeca.” Het Museum Kasteel Wijchen blijft huurder van een deel van het gebouw. Deze kan zich vinden in het plan, net als de nieuw toe te voegen VVV. “Zij gaan zorgen voor een gastvrij ontvangst van bezoekers. Ze hebben toegezegd om hun vrijwilligers in te zetten als gastheer en gastvrouw.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}