Gemeenteraad Beuningen wil inzicht in geldstromen Leisurelands

Gemeenteraad Beuningen wil inzicht in geldstromen Leisurelands

BEUNINGEN – Ondanks een negatief advies van wethouder Henk Plaizier heeft de gemeenteraad van Beuningen dinsdagavond een motie aangenomen over het recreatiebedrijf Leisurelands.

PvdA, BN&M, SP, GroenLinks en D66 willen meer inzicht krijgen in de geldstromen die in het bedrijf omgaan, zo zei BN&M-raadslid Eric van Ewijk.

De vijf partijen willen weten hoe deze geldstromen zich verhouden tot de doelstelling van “overheids-BV” Leisurelands. Ze vragen zich af of de activiteiten en het financiële handelen van Leisurelands wel in de juiste verhouding staan tot de opdracht die het bedrijf destijds heeft meegekregen.

Kritische vragen

Leisurelands moet 20 recreatiegebieden in stand houden en die gratis aanbieden voor de bevolking. Zo exploiteert het bedrijf de Groene Heuvels bij Ewijk en de Berendonck bij Wijchen.  

Eerder al hebben partijen in de gemeenteraden van Wijchen en Beuningen kritische vragen gesteld over Leisurelands. Aanleiding was een artikel in de digitale NRC. Raadslid Sijmen Versluijs van de PvdA zei zich grote zorgen te maken over de eigen weg die de BV Leisurelands heeft ingeslagen.

Volgens wethouder Plaizier zoeken de vijf partijen naar dingen die er niet zijn. Hij raadde aan de motie niet in te dienen, maar bijvoorbeeld de directeur uit te nodigen voor een gesprek in de raadscommissie. Plaizier wees er op dat in de jaarrekening 2017 van Leisurelands alle geldstromen inzichtelijk worden gemaakt.   

Beleggingstrategie

Hij maakte ook duidelijk dat de gemeenten die aandeelhouder zijn, juist niet te veel zeggenschap willen hebben. Want als het dan misgaat, dan moeten de gemeenten meteen financieel bijspringen. Vijf gemeenten in de regio, waaronder Nijmegen, Beuningen en Wijchen, behoren tot de 21 gemeenten in Gelderland die eigenaar zijn van Leisurelands.

Directer Erik Droogh van Leisurelands heeft onlangs uitgelegd dat zijn bedrijf de beleggingsstrategie heeft moeten aanpassen om toch rendement te kunnen maken. Al jarenlang staat de rentestand op nul en daarom is Leisurelands gaan investeren in gronden in het buitengebied. Nu worden daar dus in enkele gemeenteraden vraagtekens bij gesteld.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}