Gerecycled betonpuin als rioolbuis onder Hatertseveldweg

Gerecycled betonpuin als rioolbuis onder Hatertseveldweg

NIJMEGEN – Onder de nieuwe snelfietsroute op de Hatertseveldweg wordt een bijzondere duurzame betonbuis in de Nijmeegse grond gelegd. Er komt daar een vuilwaterriool, gemaakt met gerecycled betonpuin. Nijmegen heeft hiermee de primeur.

Een gedeelte van de standaard grondstoffen van beton (grind) wordt vervangen door een speciaal geselecteerd betongranulaat uit bouw- en of sloopafval. De rioleringsbuizen worden projectmatig geproduceerd met voor dit project een vervangingspercentage van 10%.

Groen karakter

Geert Hendriks, coördinator Duurzaamheid bij de gemeente, haalt het groene karakter van Nijmegen aan: "We willen minder energie gebruiken, uitstoot van schadelijke stoffen voorkomen, duurzame en circulaire materialen gebruiken en een openbare ruimte creëren die mooi is, voor iedereen goed bruikbaar is en lang meegaat.’’

Green Deal Grond-, Weg- en Waterbouw

Nijmegen ondertekende met een groot aantal andere partijen de Green Deal Grond-, Weg- en Waterbouw. Om structureel duurzamer te gaan werken onderzoeken deskundigen, leveranciers en grondstoffenproducenten samen in de Betonketen Arnhem Nijmegen naar mogelijkheden om beton innovatief te verduurzamen.

Andere projecten

Volgens gemeente Nijmegen is zo ook het initiatief voor de duurzame buizen ontstaan. Deze buizen zijn door Betonindustrie De Hamer uit Nijmegen speciaal ontwikkeld voor het renovatieproject Hatertseveldweg. Als blijkt dat de buizen goed toepasbaar zijn, wordt dit materiaal ook toegepast in veel andere projecten in Nijmegen. Hiermee krijgt betonpuin en sloopafval een nuttig, hoogwaardig tweede gebruik en worden minder primaire grondstoffen gebruikt.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}