Goede vervanging Nijmeegse zonnetrein kost drie ton

Goede vervanging Nijmeegse zonnetrein kost drie ton

NIJMEGEN – De zonnetrein, die stadsritten door Nijmegen verzorgt, loopt op zijn laatste benen en moet worden vervangen. Een volledig nieuwe duurzame trein van Nederlandse makelij kost 300.000 euro. Eigenaar Wijkwerk start de komende maanden een campagne om dit bedrag bij elkaar te krijgen.

Mocht dit allemaal niet lukken, dan wordt voor 60.000 euro een alternatief uit China aangeschaft. Het duurzame karakter van de Chinese trein is echter niet helemaal duidelijk.

De Zonnetrein is een succesvol project van Wijkwerk, een sociale onderneming, die sinds 2016 eigenaar is. Volgens Wijkwerk is er nog altijd veel vraag naar deze langgerekte elektrische bus. “We hebben er nog nooit een cent subsidie voor gevraagd. De trein rijdt rond dankzij de inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers,” zegt  Wijkwerk-directeur Marieke Ceelen.

Aanhoudende reparaties

Vanwege technische mankementen valt de zonnetrein om de haverklap uit. Door de kosten voor de aanhoudende reparaties en de tijdelijke vervanging die moet worden geregeld, is de situatie volgens Wijkwerk niet veel langer houdbaar.

De zonnetrein reed altijd ouderen, die moeilijk ter been zijn, door Nijmegen. Op dit moment is dat niet mogelijk en zijn zeker 500 ouderen de dupe van de technische malheur.

Boegbeeld voor Nijmegen

Voor toeristen zet Wijkwerk wel een gehuurde zonnetrein in, hoewel daar verlies op wordt geleden. Dit gaat toch door vanwege lopende afspraken met de rederijen van de cruiseschepen.

Wijkwerk-directeur Ceelen vindt dat er een volwaardige duurzame vervanging moet komen van de huidige zonnetrein. “Zo’n boegbeeld hoort bij een stad als Nijmegen. We zijn niet voor niets European Green Capital. Onze trein is een belangrijk visitekaartje,” zegt Ceelen.

Platform van duurzaamheid

Wijkwerk heeft nu de hoop gevestigd op steun van de overheid en diverse fondsen, evenals bedrijven met duurzame ambities. Niels Leijdekkers, coördinator van de Zonnetrein, denkt dat een nieuwe zonnetrein kan uitgroeien tot een prachtig platform van duurzaamheid.

Leijdekkers: “Iedereen die ons serieus steunt, kan rekenen op vijf jaar zichtbaarheid. De sponsors die dit mogelijk maken, presenteren we in de trein op duidelijke beeldschermen of zelfs aan de buitenzijde. Daar bovenop bieden we voor hun relaties exclusieve ritten plus andere extraatjes.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}