Griepepidemie in regio Nijmegen valt mee

Griepepidemie in regio Nijmegen valt mee

REGIO – Met de griepepidemie, die al bijna vier weken in Nederland gaande is, valt het tot nu toe wel mee. Ook in de regio Nijmegen heerst weliswaar een griepepidemie, maar die is qua ernst niet vergelijkbaar met de situatie vorig jaar. Toen duurde de griepgolf liefst 18 weken, terwijl een griepepidemie van gemiddeld 9 weken normaal is.

Een korte rondgang langs een aantal huisartsenpraktijken in Nijmegen bevestigt dit beeld. Bij de huisartsen melden zich beslist minder mensen met griepverschijnselen, vergeleken met het hoogtepunt van de griepgolf vorig jaar. Overigens zijn de huisartsenpraktijken erg summier in hun commentaar, vanwege de privacybescherming van patiënten.

Sneltest voor griep

Volgens de organisatie Nivel gingen afgelopen week 62 op de 100.000 mensen in ons land naar de dokter met griepklachten. De week daarvoor waren het er met 70 iets meer. Er is sprake van een epidemie als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen de griep heeft.

Bij het CWZ-ziekenhuis in Nijmegen beschikt men over een zogeheten sneltest voor griep. Daarmee kan men binnen 20 minuten vaststellen of een patiënt daadwerkelijk de griep heeft, of dat men slechts ziekteverschijnselen heeft die lijken op griep.

Aparte ziekenhuisafdeling voor grieppatiënten

Sommige ziekenhuizen in ons land organiseren tijdens een griepepidemie een aparte afdeling voor grieppatiënten, zodat zij zo min mogelijk andere patiënten of verpleegkundig personeel in het ziekenhuis aansteken. Het CWZ heeft geen aparte griepafdeling, maar men heeft wel acht bedden die voor grieppatiënten kunnen worden ingezet, zodra dat nodig is. Het is niet bekend wat het Radboud-ziekenhuis doet vanwege de griepepidemie. 

De GGD Gelderland-Zuid zegt geen zicht te hebben op het aantal griepgevallen in Nijmegen en de omliggende gemeenten. Het is namelijk geen meldingsplichtige ziekte, zegt de GGD. Wel verzorgt de GGD elk jaar voorlichting over de griep. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}