GroenLinks wil plan voor meer bossen in Nederland

GroenLinks wil plan voor meer bossen in Nederland

BERG EN DAL – GroenLinks wil een plan maken om de ontbossing in ons land tegen te gaan. Volgens fractievoorzitter Rona Vree van GroenLinks in Berg en Dal kan het planten van meer bomen helpen bij het oplossen van het klimaatprobleem.

Zij zegt dit naar aanleiding van een petitie van 23 natuurorganisaties, die enkele weken geleden openbaar is gemaakt. De organisaties willen de ontbossing en subsidie op houtige biomassa stoppen, omdat “Nederland sneller ontbost dan het Amazonegebied.”

Oude bossen worden vernietigd

Rona Vree meldt dat GroenLinks ook landelijk hierover in Den Haag vragen heeft gesteld. De gemeente Berg en Dal en het rijk zeggen dat er niets aan de hand is. Staatsbosbeheer zegt dat ze niet meer kappen dan eerder en dat de stand van het bos niet minder wordt.

In de petitie wordt gesteld dat er massaal prachtige oude bossen worden vernietigd om cultuurlandschappen te creëren. Als voorbeelden worden onder meer het project Heiderijk bij Nijmegen, de Overasseltse en Hatertse Vennen genoemd.

Bossen niet van de gemeente

Rona Vree bevestigt dat in de bossen bij Berg en Dal grote stukken zijn kaal gekapt. Dat was om een ander soort natuur te krijgen die goed is voor bepaalde reptielen.

“De discussie in Berg en Dal loopt nog en wij vinden dat we zuiniger moeten zijn op onze bossen. De bossen zijn echter niet van de gemeente en dus moeten we in gesprek blijven met Staatsbosbeheer over hoe zij met het bos omgaan,” zo stelt Vree.

Vennen andere problematiek

Fractievoorzitter Rob Schuurman van GroenLinks in Heumen vindt dat de vennen een totaal andere problematiek is. Daar zijn wel veel bomen verdwenen, maar dat was om de vennen in leven te houden, zegt hij. Volgens Schuurman onttrokken de bomen veel water uit het gebied. Hij is er niet zomaar van overtuigd dat de gegevens in de petitie juist zijn.     

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}