Handel in lachgas: niet wenselijk, maar ook niet strafbaar

Handel in lachgas: niet wenselijk, maar ook niet strafbaar

NIJMEGEN – Nimma Nightshop in Nijmegen is een nieuwe nachtwinkel die onder meer lachgaspatronen verkoopt. De gemeente Nijmegen heeft een aantal vragen ontvangen in hoeverre de commercie van deze partydrug legaal is. Volgens het Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de verkoop van de patronen niet strafbaar.

Wie wel eens een wandeling door een willekeurig park maakt, zal ongetwijfeld de zilverkleurige buisjes hebben zien liggen. Het gebruik van lachgas is onder jongeren zeer populair en de aanschaf van de patronen is betrekkelijk eenvoudig. Webshop ‘Nimma Nightshop’ vervult sinds kort de rol van aanbieder en verkoopt de patronen in pakketten van 25, 50 en 100 stuks. Het gebruik van lachgas is volgens de wet niet verboden. Lachgas is een kleur- en geurloos gas dat wordt opgeslagen in lachgaspatronen. Het lachgas wordt via een ballon ingeademd waarna de gebruiker een korte roes ervaart.

Beperkte risico's

Volgens Floor van Bakkum, teammanager Preventie bij Jellinek, is de handel niet "heel wenselijk," maar zijn de risico's beperkt. "Ik zal niet snel zeggen 'goh, laten we allemaal aan het lachgas gaan'. We monitoren het gebruik van lachgas goed. Er zijn wel voorbeelden van mensen die verslaafd raken aan lachgas, maar dit is een relatief kleine groep", aldus Van Bakkum. Vooral jongeren onder de achttien jaar moeten oppassen bij het gebruik van lachgas. Rond deze leeftijd is het brein namelijk nog niet volledig ontwikkeld.

Het Trimbos-instituut ziet weinig in een eventueel verbod op lachgas. Een ontzegging van de partydrug zou niet in verhouding staan tot eventuele risico's en consequenties bij het gebruik hiervan. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat lachgas op grote schaal in de voedingsindustrie wordt gebruikt. De patronen zitten bijvoorbeeld ook in slagroomspuiten.

Volgens Van Bakkum wordt er terughoudend gereageerd op het gebruik van lachgas. "Als je bijvoorbeeld een verbod wil instellen weet je nooit wat er als alternatief gebruikt gaat worden."

Lachgas als genotsmiddel

Op de website van de politie staat dat de verkoop van lachgas door particulieren is verboden. Het spul zou dan namelijk worden verkocht als drugs. Nimma Nightshop biedt consumenten de mogelijkheid om doordeweeks tot 2.00 uur ’s nachts en in het weekend tot 3.00 uur een bestelling te plaatsen. Is een bedrijf dan niet strafbaar wanneer zij lachgas aanbieden als partydrug?

Nee. Het Europese Hof heeft in 2016 besloten dat lachgas niet langer meer een genees-, maar een genotsmiddel is. Om die reden valt lachgas onder de Warenwet van het Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bovendien staat ‘Nimma Nightshop’ ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en verkopen zij hun producten niet als particulier. “Onze producten zijn allemaal gecertificeerd ingekocht bij meerdere bekende groothandels,” aldus Nimma Nightshop. “Ondanks dat het wettelijk niet verplicht is controleren wij ook op leeftijd. Wij stimuleren verstandig en veilig gebruik”.

Veilig product

Woordvoerder van de NVWA, Benno Bruggink, bevestigt dat de verkoop van lachgas door bedrijven volstrekt legaal is. “Bedrijven moeten zich wel houden aan de Warenwet. Dat wil zeggen dat producenten zelf verantwoordelijk zijn voor een veilig product,” aldus Bruggink.

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}