Hangjongeren Malden kopzorg voor gemeente in 2018

Hangjongeren Malden kopzorg voor gemeente in 2018

MALDEN – Hangjongeren hielden de gemoederen flink bezig in de gemeente Heumen in 2018. Rondom Winkelcentrum Malden werd vaak overlast ervaren door ondernemers, bewoners en bezoekers.

De jongeren staken vuurwerk af, waarbij in één geval de brandweer er aan te pas kwam om een vuurtje voor de zijingang van het winkelcentrum te blussen. Ouderen en verstandelijke beperkte bewoners die de hangjongeren bij het winkelcentrum of de hangplek op het Kerkplein passeerden gaven aan zich onprettig te voelen en soms zelfs uitgescholden te worden.

Overlast geïntensiveerd

Begin november moest wethouder Frank Eetgerink (D66) constateren dat de overlast geïntensiveerd was en dat actie noodzakelijk was. Daarbij gaven hij en burgemeester Marriët Mittendorff aan dat bewoners en ondernemers ook hun eigen houding ten opzichte van de jongeren moesten heroverwegen. Dat viel slecht bij de VVD. Fractievoorzitter Harrie Smeets confronteerde ze dezelfde dag nog in de raad met deze uitspraken, en sprak in zware bewoordingen over het ‘tuig’ dat hard aangepakt moest worden.

Actie

Er volgde actie vanuit het Heumense college. Twee extra BOA’s werden ingezet om de jongeren aan te spreken en te verwijzen naar de hangplek. Een bankje bij het winkelcentrum werd verwijderd. De raad stemde in met het aanpassen van de Algemene Publieke Verordening om cameratoezicht aan de Rijkswegkant van het winkelcentrum mogelijk te maken. Twintig jongeren kregen een waarschuwingsbrief thuis van de wethouder en de burgemeester.

Resultaat

De brief zorgde volgens Smeets voor bezinning onder in ieder geval een aantal jongeren. Hij sprak over een geval waarbij de jongere in kwestie zich zorgen begon te maken over de effecten op zijn toekomstige carrière. Wethouder Eetgerink kon begin december in de raad melden dat er sindsdien geen klachten over overlast waren binnengekomen bij de politie. De aangewezen hangplek op het Kerkplein werd nog aangepast om hem comfortabeler te maken en de gebruikers uit de wind en de regen te houden. Achter de hangplek werd een paadje aangelegd dat direct van de achterkant van Malderburch, waar veel ouderen wonen, naar een zebrapad op de Rijksweg leidt. Zo hoeft men niet meer voor de hangplek langs.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}