Helft wethouders ervaart stress door financiële tekorten

Helft wethouders ervaart stress door financiële tekorten

REGIO – De helft van de Gelderse wethouders ervaart stress door de financiële tekorten in de gemeenten. Een enkeling ligt daar zelfs wakker van. Dat blijkt uit een enquête die de provincie heeft verstuurd.

De financiële problemen zijn al langer reden tot zorg. Afgelopen woensdag waren die wethouders op het provinciehuis om te zoeken naar oplossingen. "Want er zijn wel gemeenten die er goed voorstaan, maar je moet ze wel met een lampje zoeken", zegt gedeputeerde Jan Markink.

In het najaar maken alle gemeenten de begroting op. Die moeten ze bij de provincie indienen. Het kan inhouden dat gemeenten onder toezicht worden geplaatst zoals jaren geleden bij Apeldoorn en Beuningen.

'Het piept en het kraakt'

Vorig jaar was dat nog niet aan de hand, al waren er toen al grote zorgen. "Het water staat gemeenten aan de lippen en het is ten opzichte van vorig jaar slechter geworden", zegt Markink.

Hij wil nog niet vooruitlopen op de beoordelingen eind dit jaar. "Maar het begint zich wel af te tekenen. Het piept en het kraakt."

Tijdens Prinsjesdag werd duidelijk dat gemeenten incidenteel geld krijgen, de provincie had liever gezien dat er structureel geld bij zou komen.

Artikel via mediapartner Omroep Gelderland

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}