Herbouw Donjon definitief van de baan

Herbouw Donjon definitief van de baan

NIJMEGEN – De Donjon op het Valkhof zal niet worden herbouwd. Dat maakte de gemeente Nijmegen woensdag tijdens een persconferentie bekend. De ontwikkeling van het beschermd rijksmonument blijkt toch niet haalbaar omwille van verschillende oorzaken.

Zo is er geen omgevingsvergunning, blijken de archeologische kosten te hoog en is er nog steeds geen exploitant gevonden.

Tekst gaat verder onder de video.

Stadsreferendum

In het stadsreferendum uit 2006 stemde 63% van de Nijmegenaren nog vóór de herbouw van de toren, maar niet iedereen was direct enthousiast. Cultuurhistorici menen dat de herbouwde toren niet past in de culturele betekenis van het Valkhofpark. Daarnaast werd de begroting, geschat op 4½ miljoen euro, door critici erg hoog bevonden. Toch onderhandelde de gemeente sinds 2008 samen met De Stichting Donjon over de realisatie van de bouw. In 2013 zijn er tussen de stichting en de gemeente afspraken vastgelegd in een ontwikkeling- en realisatieovereenkomst (ORO). De stichting zou niet alleen aan de slag gaan met de Donjon, maar ook met de renovatie van het park.

Omgevingsvergunning geweigerd

De stichting vroeg begin 2017 een omgevingsvergunning aan. In hetzelfde jaar trok de Radboud Universiteit zich terug als mogelijk investeerder van het project. Afgelopen november heeft de gemeente besloten om de omgevingsvergunning toch te weigeren op advies van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen aan de hand van negatieve adviezen van de Veiligheidsregio, de Rijkdienst Cultureel Erfgoed en de Commissie Beeldkwaliteit.

Nu hebben de gemeente en de stichting in een vaststellingsovereenkomst besloten om de ORO te ontbinden waardoor het initiatief van tafel is. De gemeente compenseert de stichting voor 207.200 euro voor kosten van derden en vergoeding voor de leges. Daarmee wordt ook de gemeente weer verantwoordelijk voor de renovatie van het park.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}