Herdenking bombardement op carnavalszaterdag

Herdenking bombardement op carnavalszaterdag

NIJMEGEN – De herdenking van het zogenaamde vergissingsbombardement in 1944 valt dit jaar in het carnavalsweekend. Op zaterdag 22 februari vindt de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Nijmegen plaats. Het is dan 76 jaar geleden dat Nijmegen werd getroffen. De herdenkingsplechtigheden zijn in de Petrus Canisiuskerk en bij het monument De Schommel aan het Raadhuishof.

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een enorm bombardement van de geallieerden. De historische binnenstad werd grotendeels verwoest en 800 mensen verloren hun leven. Elk jaar staat Nijmegen stil bij deze tragedie. De officiële herdenking aanstaande zaterdag vindt tussen 12.00 en 14.00 uur plaats.

Tekst gaat verder onder de video.

Programma

12.00 uur: Gebedsdienst in de Petrus Canisiuskerk in de Molenstraat. Hier zullen onder anderen burgemeester Bruls, minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Deputy Chief of Mission U.S. Embassy Marja Verloop en Colonel David Sears  van de Amerikaanse ambassade aanwezig zijn.

Om ongeveer 12.40-12.45 uur loopt het gezelschap gezamenlijk naar de Schommel aan het Raadhuishof. Om 13.00 uur start hier de officiële herdenking. Sprekers hier zijn:

- Burgemeester Bruls

- Deputy Chief of Mission U.S. Embassy Marja Verloop  

- Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid

- Bart Janssen leest een fragment voor uit zijn boek

  “Het verdriet van Nijmegen”

-  Kinderen van het Montessori College dragen gedichten voor

Kerkklokken

Om exact 13.28 uur luiden de kerkklokken en wordt twee minuten stilte in acht genomen. Hierna delen leerlingen van de Basisschool Montessori Nijmegen kaarten uit aan het publiek. Aansluitend worden er kransen gelegd. De kinderen van het Montessori-onderwijs zullen hierbij assisteren. Na afloop is er een samenzijn in de hal van het stadhuis.

Herdenking begraafplaats

Gelijktijdig met de herdenking bij de Schommel is er om 13.15 uur een herdenkingsplechtigheid op de Begraafplaats Daalseweg. Hier liggen, net als op Begraafplaats Graafseweg, veel slachtoffers van het bombardement begraven. Na afloop is er een informele ontvangst in de Lutherse kerk, Prins Hendrikstraat 79. Om 15.30 uur onthult wethouder Vergunst een monument ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die hier zijn begraven.

Lees ook:

PORTRETTEN SLACHTOFFERS BOMBARDEMENT 1944 HEBBEN EEN NIEUWE PLEK

OORLOGSDODEN NIJMEGEN 1940 - 1945

Het ‘vergeten’ bombardement van Nijmegen 

VERGISSING OF FOUT

 

Uitzending RN7 vorig jaar over herdenking 75 jaar bombardement:

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}