Herdenking bombardement op Nijmegen zonder publiek, wel live op RN7

Herdenking bombardement op Nijmegen zonder publiek, wel live op RN7

Nijmegen herdenkt op maandag 22 februari het bombardement in 1944. Het is dan 77 jaar geleden dat de stad getroffen werd. De traditionele herdenkingsplechtigheden zijn dit jaar niet mogelijk door de coronamaatregelen. De herdenking is dan ook zonder publiek, maar zal maandag door RN7 vanaf 13.00 uur worden uitgezonden op RN7 tv, via Facebook en op NIJMEGEN – YouTube.

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een enorm bombardement. De historische binnenstad werd grotendeels verwoest en 800 mensen verloren hun leven. Elk jaar staat Nijmegen stil bij deze tragedie. Ook dit jaar wordt hierbij stil gestaan, want herdenken is en blijft belangrijk, meldt gemeente Nijmegen.

Tekst gaat verder onder de foto:

Het programma met onder andere:

  • een gesprek tussen burgemeester Bruls en Joost Rosendaal (historicus en schrijver boek ‘Nijmegen ’44. Verwoesting, verdriet, verwerking’) over die fatale dag op 22 februari
  • toespraken van de heer Steven Butler, afgevaardigde van de Amerikaanse ambassade en staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mevrouw mr. Ankie Broekers-Knol namens de Ministerraad
  • een aangrijpend verhaal door Bart Janssen (onderzoeker en schrijver boek ‘De pijn die blijft. Ooggetuigenverslagen van het bombardement van Nijmegen 22 februari 1944’ en “Het verdriet van Nijmegen 1940 – 1945 Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog’)
  • beelden vanaf de begraafplaats Daalseweg
  • kinderen van de Montessorischool lezen gedichten voor

Om exact 13.28 uur luiden de kerkklokken en wordt twee minuten stilte in acht genomen. Daarna zal burgemeester Bruls namens iedereen die zich betrokken voelt een krans leggen.

Foto: Huis van de Geschiedenis

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}