Herdenkingen Operatie Market Garden in regio Nijmegen versoberd of afgelast

Herdenkingen Operatie Market Garden in regio Nijmegen versoberd of afgelast

REGIO – De grote geallieerde Operatie Market Garden, die 76 jaar geleden in onze regio plaatsvond, wordt dit jaar sober herdacht of helemaal niet. Wel wordt, zoals elk jaar, de Waaloversteek aan de Oosterhoutsedijk in Nijmegen herdacht. In Groesbeek vindt een bevrijdingsfestival plaats bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum en wordt de Euregio Vrijheidswandeling georganiseerd. In Driel wordt de Poolse bijdrage aan de Slag om Arnhem herdacht bij het Polenmonument op het Polenplein.

Britse en Poolse parachutisten werden bij Oosterbeek en Driel gedropt, Amerikaanse luchtlandingen gebeurden tegelijkertijd bij Groesbeek, Malden en Nederasselt. Op 17 september 1944 verliepen de eerste luchtlandingen op zich zonder veel problemen, maar een aantal tegenslagen volgden elkaar al snel op. De gigantische operatie mislukte uiteindelijk, maar de regio Nijmegen werd wel van de Duitsers bevrijd.

Tekst gaat verder na de foto (Naoorlogse granatenvondst in Nederasselt en Mook):

Foto: Facebook Politie Nijmegen Noord

Herdenking Oosterhoutsedijk

Op zondag 20 september om 11.00 uur vindt de jaarlijkse herdenking van de oversteek van de Waal plaats. De herdenking is bij het monument aan de Oosterhoutsedijk aan de voet van stadsbrug De Oversteek. Vanwege de coronacrisis zal de herdenking dit jaar zonder publiek zijn. Alleen de Amerikaanse ambassade en vertegenwoordigers van veteranenorganisaties zullen aanwezig zijn.

Op 20 september 1944 staken Amerikaanse soldaten in canvasboten de Waal over als onderdeel van operatie Market Garden. Tijdens deze oversteekactie verloren 48 Amerikaanse soldaten hun leven. Hun namen staan gebeiteld in het herdenkingsmonument aan de Oosterhoutsedijk.

Gecombineerde luchtlandingsoperatie en grondoffensief

Operatie Market Garden startte op 17 september 1944. Het doel was om met een combinatie van een luchtlandingsoperatie (Market) en een grondoffensief (Garden) vanuit België naar het IJsselmeer op te rukken. Dit zou de Duitse troepen in West-Nederland isoleren. Tegelijkertijd konden de geallieerden via Oost-Nederland het Ruhrgebied veroveren, terwijl de zwaar verdedigde Siegfriedlinie werd omzeild.

Aan de luchtlandingsoperatie namen aan geallieerde zijde ongeveer 35.000 manschappen en 6.320 vliegtuigen deel. Voor het grondoffensief waren zo’n 100.000 man en 22.000 pantservoertuigen gereserveerd.

Lees ook:

SPECIALE MARKET GARDEN DAG IN VRIJHEIDSMUSEUM GROESBEEK

EXTRA ACTIVITEITEN IN DRIEL BIJ ALTERNATIEF PROGRAMMA AIRBORNE OVERBETUWE

MARKET GARDEN-VETERAAN OVERLEDEN OP 99-JARIGE LEEFTIJD

GRANATEN 75 JAAR NA MARKET GARDEN TOT ONTPLOFFING GEBRACHT

WAALCROSSING MARKET GARDEN HERDACHT BIJ MONUMENT LENT

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}