Oorlog in de Betuwe centraal tijdens 'The Island'

Oorlog in de Betuwe centraal tijdens 'The Island'

VALBURG – Valburg en omgeving staat sinds afgelopen maandag in het teken van het herdenkingsevenement The Island. Tot en met 13 oktober zullen verschillende gevechten uit de Tweede Wereldoorlog na worden gespeeld. Er zijn ook oorlogsvoertuigen aanwezig en er is een pop-up museum.

"The Island is een gebied, de Betuwe, wat in de Tweede Wereldoorlog onder water stond," zegt organisator Bauke Huisman. De omgeving is namelijk omgeven door rivieren. "In natte periodes was er veel water rondom The Island, je kon hier alleen met bootjes of bruggen komen," aldus Huisman.

Tekst gaat verder onder de video.

De gevechten die worden nagebootst zullen worden gedaan door re-enactors. Zij verblijven deze week ter plekke in tenten. Oscar Stok is éen van deze re-enactors. "We willen graag uitbeelden wat er destijds gebeurd is, geschiedenis levend houden is mooi,'' zegt Stok, "maar het is geen soldaatje spelen."

Realistisch

Dit weekend worden onder andere evacuaties, wapendemonstraties zonder kogels en schijngevechten met tanks uitgebeeld. De bedoeling is om een realistisch beeld te geven zoals het er toen aan toe ging.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}