Hernense molen weer open voor publiek

Hernense molen weer open voor publiek

HERNEN – De Hernense molen is weer open voor het publiek. Er geldt een maximum voor het aantal bezoekers dat tegelijk naar binnen kan. Men kan het bezoek telefonisch of ter plekke bij de molenaar reserveren. De molen is elke zaterdag en iedere 2e en 4e zondag van de maand in bedrijf. Bij goed weer laten de molenaars de wieken weer volop draaien.

De Hernense molen is een beltkorenmolen en dankt zijn naam aan de aarden wal die om de voet van de molen is opgeworpen: de berg of 'belt'. Vanaf de aarden wal kan de molenaar goed bij de staart en bij het gevlucht komen om de zeilen voor de wieken te plaatsen.

Invaarten

In deze wal zijn twee uitsparingen gemaakt, dit zijn de zogenaamde invaarten. Via deze invaarten konden paard en wagen de molen in rijden om zakken graan te lossen of om de zakken met meel te laden. Het onderste gedeelte van de molen ligt dus in de belt en kan ook gebruikt worden als graanopslag. De molen heeft nu alleen nog een toeristische functie

De molen staat vlakbij kasteel Hernen en Batenburg en wordt omringd door natuurgebied dat ook in eigendom is van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}