Heumen betaalt zesvoud voor terugkoop verouderde Veldschuur

Heumen betaalt zesvoud voor terugkoop verouderde Veldschuur
MALDEN – De gemeente Heumen heeft in een tijdsbestek van vijf jaar ruim 1,25 miljoen euro verloren op het terrein van zwem- en sportfaciliteit De Veldschuur. Dat blijkt uit gemeentelijke stukken. De grond werd volgens eerder gemaakte afspraken met exploitant Laco in 2012 voor 500.000 gulden (226.890,11 euro) aan dat bedrijf verkocht. Nu koopt de gemeente het terrein terug voor 1,5 miljoen euro omdat de faciliteit niet meer aan de eisen van de tijd voldoet en er een nieuw complex moet komen. Als het nieuwe complex er staat, mag Laco dat weer voor 40 jaar exploiteren.


Clausule
De verkoop van het terrein in 2012 is het gevolg van een clausule in het exploitatiecontract dat de gemeente in 1992 sloot met Laco. Hiermee werd de toekomst van het complex onzeker. Alle medewerkers werden ontslagen en er werd een nieuw exploitatiecontract afgesloten voor vijf jaar. De medewerkers konden terugkeren met een tijdelijk contract tot maximaal het einde van de exploitatietermijn in 2017.

40 jaar
Het complex was inmiddels behoorlijk verouderd, en Laco had niet de intentie het zelf op te knappen. Onder druk van de publieke opinie moest de gemeente Heumen ver gaan om de toekomst van De Veldschuur en met name het zwembad te verzekeren. Uiteindelijk kwam er mede door inspraak van de actiegroep ‘Red De Veldschuur’ het plan ‘Veldschuur Nieuwe Stijl’, waarin een compleet nieuw gebouw voorgesteld werd. Eerder dit jaar kwamen de partijen er uit: de gemeente moet de grond terugkopen en voor de nieuwbouw zorgen, en Laco mag het complex dan voor maar liefst 40 jaar exploiteren. Van een openbare aanbesteding is geen sprake geweest. Laco verkoopt de grond terug aan de gemeente voor 1,5 miljoen euro, meer dan het zesvoudige van het aankoopbedrag. Naast dit bedrag kan de gemeente ook ruim een miljoen euro aan voorbereidingskosten afboeken.

Nieuwbouw
Om het verlies te compenseren worden op een deel van het terrein woningen gebouwd, wat al op weerstand van aanwonenden is komen te staan. Daarnaast is er een dassenburcht op het terrein die nog verplaatst dient te worden. De bouw van de Veldschuur Nieuwe Stijl moet in 2018 van start gaan. Het nieuwe complex komt naast het oude complex te staan, waardoor de faciliteiten door kunnen blijven draaien. Hiervoor is een tijdelijk exploitatiecontract gesloten, waarbij de bijdrage van de gemeente van 150.000 naar 180.000 per jaar gaat. Als de nieuwbouw af is, wordt het oude gebouw gesloopt om in ieder geval ten dele plaats te maken voor woningen. Dit zou in 2020 moeten zijn.

Geen reactie
Verantwoordelijk wethouder Henk van den Berg (PvdA/GroenLinks) geeft in correspondentie aan niet te willen reageren op vragen over het dossier. Algemeen directeur van Laco Ivo Lavrijsen heeft aangegeven dat het bedrijf 'met dezelfde mond spreekt als de gemeente Heumen' en wil zelf niet reageren.

foto: N1
Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}