Historische mijlpaal: Leste Mert in Druten voor 200ste keer

Historische mijlpaal: Leste Mert in Druten voor 200ste keer

DRUTEN – Het belangrijkste dorpsfeest van Druten, de Leste Mert, wordt donderdag 8 november voor de 200ste keer gehouden. Al sinds het jaar 1819 vindt op de eerste donderdag na 2 november de laatste veemarkt van het jaar plaats.

De Leste Mert is elk jaar een groot feest waar tienduizenden bezoekers op af komen. Voor de 200ste editie staan uiteraard enkele extra activiteiten op het programma.

Ook kerk speciaal geopend

Zo gaat ditmaal speciaal de Ewaldenkerk in Druten open voor het publiek. Dit is met name bedoeld voor Drutenaren die in de loop van de jaren verhuisd zijn naar elders, en voor de Leste Mert weer een keer terugkomen naar hun dorp. Zij krijgen dan de gelegenheid om ook een kijkje te nemen in de voor hen zo bekende kerk.

Vrije dag

De Leste Mert is bovenal een reünie waar iedereen oude bekenden tegenkomt, met wie men een praatje maakt en wetenswaardigheden uitwisselt. Vrijwel alle Drutenaren hebben donderdag een vrije dag genomen, terwijl de kinderen niet naar school hoeven.

Het hele centrum is afgesloten voor het verkeer en staat vol met ruim 300 kramen. Verder zijn er veel koeien, pony's en ander vee te bewonderen. Daarnaast kunnen de kinderen ponyrijden.

Reconstructie Hogestraat

Op de Markt middenin Druten is er weer een kermis, vooral bedoeld voor de jeugd. Traditiegetrouw is ook weer muziek te beluisteren en zijn er optredens van straattheaterartiesten.

De renovatie van de Hogestraat, de belangrijkste winkelstraat van Druten, is vrijwel afgerond. Dat was ook zo door de gemeente gepland. Alleen de aankleding van de straat, namelijk het straatmeubilair en het nodige groen, moet nog worden geplaatst. Door de grote drukte op het evenement zou het groen kunnen worden beschadigd. Over enkele weken wordt de Hogestraat in nieuwe vorm officieel geopend.

RN7 is donderdag natuurlijk de hele dag aanwezig op de Leste Mert. Vanaf 7 uur 's morgens lopen onze verslaggevers rond over de markt. Volg alles via radio en tv.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}