Honderd bezwaarschriften huisjeseigenaren Groene Heuvels

Honderd bezwaarschriften huisjeseigenaren Groene Heuvels

EWIJK – De gemeente Beuningen heeft 100 bezwaarschriften (zienswijzen) ontvangen van eigenaren van vakantiewoningen op de Groene Heuvels bij Ewijk. Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt.

Een deel van de bezwaarmakers woont permanent op het recreatiepark, terwijl anderen hun vakantiehuisje verhuren aan buitenlandse werknemers. Volgens tellingen van de gemeente zelf wonen er minstens 500 arbeidsmigranten op het park, vooral Polen.

De gemeente wil dat de recreatiewoningen in de toekomst weer worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk voor de verhuur aan vakantiegangers. Daarom moeten arbeidsmigranten en Nederlanders die er permanent wonen op termijn verhuizen.

Eigenaren schakelen advocaat in

De 100 zienswijzen zijn afkomstig van huisjeseigenaren die om uiteenlopende redenen hebben laten weten het niet eens te zijn met de plannen tot handhaving door de gemeente. Een aantal van hen heeft een advocaat ingeschakeld voor juridische bijstand.

Alle zienswijzen zullen afzonderlijk door de gemeente worden beoordeeld, zegt een woordvoerster van de gemeente. Het college van B&W neemt eind deze maand of begin september een besluit over alle zienswijzen.

Gezamenlijke toekomstvisie

De gemeente had aan de twee verenigingen van eigenaren op het park gevraagd om een gezamenlijke toekomstvisie voor de Groene Heuvels te ontwikkelen. Inmiddels heeft de gemeente moeten concluderen dat deze samenwerking zeker niet gaat lukken.

De twee eigenarenverenigingen hebben compleet verschillende ideeën over hoe het verder moet met het park. Zo steunde de ene vereniging het plan van de exploitant om er een “Polenpark” van te maken, terwijl de andere vereniging dat absoluut niet zag zitten.   

De gemeente heeft in de eerste helft van dit jaar twee grote controle-acties gehouden op de Groene Heuvels. Daaruit kwam naar voren dat in meer dan de helft van de 205 huisjes arbeidsmigranten wonen, terwijl enkele tientallen huisjes permanent worden bewoond.    

Vitaal vakantiepark

Het plan voor een Polenpark kreeg veel publiciteit en dat was mogelijk een van de redenen voor de gemeente om tot de controle-acties over te gaan. Jarenlang had de gemeente geen of nauwelijks actie ondernomen.

De gemeente zegt nu samen met de terreineigenaar Leisurelands te zoeken naar mogelijkheden om van de Groene Heuvels weer een vitaal recreatiepark te maken.

Eigenaren zelf verantwoordelijk

“Daar hebben we uiteraard ook de eigenaren van de recreatiewoningen voor nodig. Feit blijft wel dat de eigenaren van de huisjes zelf verantwoordelijk zijn en blijven voor de recreatieve kwaliteit van de woningen,” zo stelt de gemeente.  

Het college zegt in het najaar te starten met gesprekken met de gemeenteraad over de toekomst van de Groene Heuvels en het omliggende gebied.  

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}