Honderd uur werkstraf voor vrouw die Baudet bedreigde

Honderd uur werkstraf voor vrouw die Baudet bedreigde

AMSTERDAM – De Nijmeegse vrouw die FvD-leider Thierry Baudet bedreigde tijdens een anti-racismedemonstratie in Amsterdam is tot honderd uur werkstraf veroordeeld. De rechtbank van Amsterdam velde dat oordeel dinsdagmiddag.

Mila van der B. kwam eind maart veelvuldig in het nieuws. Tijdens een antiracismedemonstratie riep zij meerdere malen ‘Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf’. Thierry Baudet deed al snel aangifte van bedreiging. Enkele dagen later werd de vrouw door de politie aangehouden.

Overschreden grens

De vrouw gaf, nadat de bedreiging landelijk werd opgepakt, aan dat haar woorden als grap bedoeld waren en dat zij niet de bedoeling had om anderen aan te zetten tot geweld. De Amsterdamse rechtbank liet zich hier niet door leiden. Door op te roepen tot het doden van de politicus overschreed de 21-jarige vrouw de grens van vrijheid van meningsuiting, zo oordeelde de rechtbank.

Pim Fortuyn

Door de associatie met de moord op Pim Fortuyn vreesde men dat het misdrijf waartoe werd opgeroepen, wellicht ook daadwerkelijk zou gebeuren. Deze vrees is een vereiste om te kunnen spreken van een bedreiging. Daarnaast wilde de vrouw Baudet bereiken met haar woorden. Ze hield er volgens de rechtbank rekening mee dat bij de demonstratie media aanwezig zou zijn. Mila van der B. herhaalde haar woorden bovendien toen zij door een journalist met camera werd benaderd.

Lees ook: 'OM eist 120 uur taakstraf tegen Nijmeegse Baudet-bedreigster'

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}