'Hoofdpijndossier' Donjon na twaalf jaar afgerond

'Hoofdpijndossier' Donjon na twaalf jaar afgerond

NIJMEGEN – De Donjon op het Valkhof zal niet worden herbouwd. Dat maakten de gemeente en Stichting Donjon Nijmegen tijdens een persconferentie samen bekend. De plannen voor de herbouw lopen onder andere vast door hoogoplopende archeologische kosten.

In het stadsreferendum van 2006 stemde 63% van de Nijmeegse bevolking vóór de herbouw van de historische toren. Na jarenlang wikken en wegen tussen de gemeente en de Stichting Donjon, is het initiatief definitief van tafel. "De teleurstelling is enorm groot," aldus Stef Cuppens, voorzitter van de stichting. "Tien jaar lang zijn er heel veel enthousiaste mensen betrokken geweest. Het is teleurstellend dat ik deze mensen teleur moet stellen met deze beslissing."

Samen met wethouder Noel Vergunst bracht Stef Cuppens het nieuws tijdens een persconferentie in het stadhuis. Cuppens had het daar over 'angels' die de bouw van het project bemoeilijkten. Een van de belangrijkste oorzaken was volgens Cuppens het hoge kostenplaatje dat de archeologische kosten met zich mee bracht. "Dat is een probleem dat gaande de jaren is ontstaan en alleen maar groter is geworden. Dat is een angel die je er wel uit kan halen, maar dat kost zo veel geld, dat past helemaal niet meer binnen het raam dat gesteld is om de bouw te realiseren," aldus Cuppens.

Negatieve adviezen

Naast de stijging in kosten heeft de gemeente ook besloten om de omgevingsvergunning te weigeren. Dat heeft onder meer te maken met negatieve adviezen van zowel de Commissie Beeldkwaliteit en de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed. "De Commissie Beeldkwaliteit heeft gekeken naar het effect dat de Donjon op het Valkhofpark zou hebben. Ook de brandweer heeft negatief advies gegeven vanwege de brandveiligheid. Op dit moment liggen er dus geen positieve adviezen en is er geen reden om de vergunning toe te kennen. Dat zou betekenen dat de stichting een nieuwe vergunning moet aanvragen, wat weer geld en tijd gaat kosten," aldus Vergunst.

"We lopen nu gigantisch uit de tijd. Met de weigering van de bouw- en omgevingsvergunning zijn we weer terug bij af, is de exploitant weer afgehaakt en moeten we opnieuw beginnen. Dat houdt op een gegeven moment een keer op," vertelt Cuppens.

Prioriteit ligt bij het Valkhofpark

Nu de bouw van de Donjon definitief niet door gaat, kan de gemeente zich richten op de renovatie van het park; dat volgens de wethouder ernstig is 'verloederd'. "Het eerste wat we gaan doen is de kosten in kaart brengen. Want voor de Donjon geldt dat er archeologisch onderzoek gedaan moet worden, maar dat geldt ook voor het park. We weten nu dat het opknappen van het park duurder wordt dan dat we dachten. Het aankomende halfjaar maken we een raming van de kosten, dat leggen we voor aan de gemeenteraad en op basis daarvan nemen we een besluit om te kijken hoeveel geld er nodig is. Wat mij betreft beginnen we binnen nu en een paar jaar met het opknappen," laat Vergunst weten.

Een gemeentewoordvoerder bevestigt dat er vermoedelijk extra geld nodig is om de renovatie van het park te realiseren. Hoeveel geld er uiteindelijk nodig is, is nog niet duidelijk. "Dat kunnen we pas berekenen als het plan klaar is."

Hoofdpijndossier

Paul Eijgenhuisen,fractievoorzitter van Voor Nijmegen.Nu, vindt de beslissing jammer. "Ik snap de hoge kosten wel, dat was van te voren ook wel in te schatten, maar het blijft jammer. Zo zie je maar, als dit soort projecten zo lang duren, dan sterft het langzaam uit."

Minder verdrietig is Charlotte Brand, raadslid van PvdA. "Een hoofdpijndossier," zo noemt Brand het. "Ik denk dat het juist van daadkracht getuigt om zo’n keuze te maken. Als het niet lukt om in 12 jaar zo’n project rond te krijgen, dan moet je eerlijk kijken naar de keuzes die je kunt maken."

Tobias van Elferen, raadslid van D66, noemt de aanvullende hoge archeologische kosten een "forse tegenvaller" evenals het feit dat de uitkomst van het referendum uit 2006, niet kan worden opgevolgd.

"De gemeente vindt het natuurlijk heel erg jammer dat deze stichting zich tien jaar lang heeft ingezet en dat het uiteindelijk toch niet haalbaar is gebleken. Het gaat me aan het hart en ik heb heel veel waardering voor de inzet van de stichting," aldus Vergunst.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}