Hoogwaardig openbaar vervoer moet filedruk verminderen

Hoogwaardig openbaar vervoer moet filedruk verminderen

REGIO – De filedruk in de regio Arnhem – Nijmegen is de afgelopen jaren fors toegenomen. Door de aantrekkende economie en werkgelegenheid en de groei van het aantal inwoners neemt de filedruk de komende jaren nog verder toe.

Dat staat in de eindrapportage van het actieplan over “Hoogwaardige Openbaar Vervoer-corridors” voor de regio Arnhem – Nijmegen.

De komende tien jaar groeit de stedelijke bevolking van Arnhem en Nijmegen met zo’n 5 tot 10 procent. In combinatie met een verdere groei van de mobiliteit zorgt dit in toenemende mate voor problemen met de bereikbaarheid, vooral in en rondom Arnhem en Nijmegen.

Actieplan verbetering openbaar vervoer

In de eindrapportage wordt het grote belang van duurzame mobiliteit onderkend, omdat de dagelijkse mobiliteit (inclusief de aanleg van wegen) verantwoordelijk is voor een derde van de totale CO2-uitstoot.

Hoogwaardige Openbaar Vervoer (HOV)-corridors kunnen bijdragen aan de oplossing. Dit zijn snelle, schone en betrouwbare verbindingen tussen woon-, werk- en kennislocaties in de stad en de regio. Het actieplan zet in op gerichte maatregelen om het openbaar vervoer te verbeteren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de aanleg van vrije busbanen, voorrang voor bussen bij verkeerslichten en kortere routes voor bussen.

Team van specialisten

De komende tijd wordt gebruikt om onderzoek te doen naar mogelijke maatregelen en te bekijken welke kosten daarmee gepaard gaan. Alle betrokken partijen willen nog dit jaar starten met een regionale projectorganisatie. Dat wordt een soort team van specialisten die kansrijke maatregelen gaat voorbereiden. Het is de bedoeling dat er vanuit de provincie subsidies ter beschikking worden gesteld.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}