Indrukwekkende herdenking bombardement in volle St. Stevenskerk

Indrukwekkende herdenking bombardement in volle St. Stevenskerk

NIJMEGEN – In een volle St. Stevenskerk is vrijdagochtend het bombardement op Nijmegen, dat 75 jaar geleden plaatsvond, herdacht met een indrukwekkende bijeenkomst. Een ‘verschrikkelijke tragedie’, zo omschreef Shawn Crowley, een belangrijke diplomaat van de Amerikaanse ambassade, de gebeurtenissen. Hij sprak namens het Amerikaanse volk zijn diepste medeleven uit.

Mark Simmons van de kathedraal van het Engelse Coventry wees op het grote belang van verzoening tussen de volkeren. Coventry werd in de oorlog volledig plat gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe.

Mensenleven vijf gulden waard

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zei tegen alle aanwezigen dat er op aarde slechts één ras rondloopt, namelijk het menselijk ras. In de oorlog was een mensenleven slechts vijf gulden waard, zo zei Aboutaleb. Zoveel kreeg iemand van de Duitse bezetter als hij bereid was om een Joodse medeburger te verraden.    

Vrijdag om 13.28 uur was het precies 75 jaar geleden dat geallieerde vliegtuigen het ‘vergissingsbombardement’ op Nijmegen hebben uitgevoerd. Het was de bedoeling om het station en het aangrenzende  spoor te bombarderen, maar verreweg de meeste bommen kwamen terecht op de Nijmeegse binnenstad.

Bombardement door bondgenoten

Het gevolg was bijna 800 doden en duizenden gewonden. De hele binnenstad was totaal verwoest. Het bombardement is in Nederland veel minder bekend dan het bombardement op Rotterdam. Dat komt met name omdat dit een bombardement was van onze bondgenoten, de geallieerden. Juist omdat het een vergissingsbombardement was, vond de eerste herdenking in Nijmegen pas 25 jaar geleden, in 1984, plaats.

De meeste deelnemers van de herdenking in de kerk zijn na afloop in een stoet naar het Raadhuishof gewandeld. Daar staat het herdenkingsmonument De Schommel, waar onder meer een kranslegging plaatsvindt. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}