Aangrijpende toespraken en kransleggingen bij De Schommel

Aangrijpende toespraken en kransleggingen bij De Schommel

NIJMEGEN – Nijmegen stond vrijdagmiddag stil bij de herdenking van het bombardement op 22 februari 1944. Vrijdagochtend werd al een bijeenkomst georganiseerd in de Sint Stevenskerk, daarna was iedereen welkom bij monument 'De Schommel', op de Marikenstraat in Nijmegen.

Gevoelens van nationalisme krijgen volgens staatssecretaris Paul Blokhuis tegenwoordig weer meer de ruimte, en er is naar zijn mening sprake van polarisatie op twitter en op straat met gele hesjes. Hij wees op het belang dat mensen toenadering tot elkaar blijven zoeken, in plaats van te duiken in de nieuwe loopgraven op social media.

Blokhuis sprak zijn woorden vrijdagmiddag tijdens de herdenking van het Nijmeegse bombardement bij monument de Schommel aan de Raadhuishof.  

Steun en gevoel van verbondenheid

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, verwees naar de boektitel “De pijn die altijd blijft”. Volgens haar is dat zeker waar, juist ook omdat het vergissingsbombardement zo lang is verzwegen. “Een herdenking zoals dit geeft steun en een gevoel van verbondenheid,” zo sprak Verbeet.

Volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls is de belangstelling in Nijmegen voor het bombardement de laatste jaren alleen maar toegenomen. Nabestaanden en mensen die alles hebben meegemaakt kwamen langzaam tot het besef dat het belangrijk was om te getuigen van de gebeurtenissen, aldus Bruls. Een herdenking zoals deze is volgens hem mede bedoeld om te benadrukken dat “geweld en oorlog nooit een oplossing is voor wat dan ook”.

Aangrijpend getuigenverslag

Addy Hendriks, die als kleuter het bombardement overleefde, vertelde het aangrijpende verhaal over haar jongere broertje Jopie. Hij kwam precies 75 jaar geleden om het leven. Haar relaas ontroerde de aanwezigen zichtbaar.

Tijdens de herdenking en kranslegging hebben leerlingen van het Montessori College en de gelijknamige basisschool geassisteerd. Op de plaats van het monument was destijds de Montessorischool gevestigd. Door het bombardement kwamen 24 kinderen en 8 zusters om het leven.  

Het Monument ‘De Schommel’ stelt een vier meter hoge schommel voor en is in het jaar 2000 geplaatst. Elk jaar vindt daar ook een officiële herdenking plaats. De hele constructie is geplaatst in een verhoogd ovaalvorming grasveldje, dat door een hekwerk wordt omsloten.  

Het beeld bevindt zich als een eiland te midden van drie kastanjebomen. Twee daarvan stonden destijds al op de voormalige speelplaats en zijn de laatste getuigen van de dramatische gebeurtenissen.

De compilatie van de herdenking is hieronder te bekijken:

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}