Inwoners Gelderland kunnen gratis bloeddruk laten controleren

Inwoners Gelderland kunnen gratis bloeddruk laten controleren

REGIO – Inwoners van de provincie kunnen vanaf maandag 27 mei overal in Gelderland hun bloeddruk gratis laten meten. Deze actie van de Hartstichting loopt tot en met zaterdag 8 juni. De Hartstichting benadrukt dat het belangrijk is om je bloeddruk te weten, omdat een hoge bloeddruk de kans op hart- en vaatziekte vergroot.

Volgens de Hartstichting moet men regelmatig de bloeddruk laten controleren. Als het nodig is, kan men dan tijdig maatregelen nemen om de bloeddruk weer op een gezond niveau te brengen.

1 op 3 heeft hoge bloeddruk

Om de controleactie zo goed mogelijk toegankelijk te maken voor het publiek, heeft de Hartstichting de bloeddrukmeetpunten ingericht op openbare plaatsen, zoals supermarkten en bibliotheken.

Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders van 30 tot 70 jaar een hoge bloeddruk heeft. Een deel van hen gebruikt medicijnen of heeft de leefstijl aangepast om de bloeddruk op een gezond niveau te brengen.

Ongeveer 40 procent heeft echter niet in de gaten dat men een hoge bloeddruk heeft. Dat zijn naar schatting 1,2 miljoen Nederlanders. Daarom wil de Hartstichting stimuleren dat mensen hun bloeddruk laten meten.  

Twintig locaties

In de medische wereld gaat men er in het algemeen vanuit dat het vanaf je 40ste belangrijk is om je bloeddruk te kennen, ook al ben je verder gezond. Een hoge bloeddruk kan onder meer leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen.  

Mensen die hun bloeddruk willen laten opnemen, kunnen terecht op ruim 20 verschillende locaties in de provincie. Op de website van de Hartstichting kan men zien waar het dichtstbijzijnde controlepunt is, gezien vanuit iemands woonplaats.  

De gemeten bloeddruk is persoonlijk en wordt aan niemand anders medegedeeld. De Hartstichting heeft zich tot doel gesteld om hart- en vaatziekten zo vroeg mogelijk te kunnen herkennen, opsporen en zo goed mogelijk te behandelen.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}