'Je suis Samuel', Radboud Universiteit niet blij met graffiti voor de deur

'Je suis Samuel', Radboud Universiteit niet blij met graffiti voor de deur

NIJMEGEN – Onbekenden hebben met verf een steunbetuiging aan de onthoofde Franse leraar aangebracht bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Voor de ingang van restaurant en ontmoetingsplek De Refter is in koeienletters 'Je suis Samuel' te lezen. De universiteit is er niet blij mee.

Michel van den Bergh van de actiegroep Nijmegen Rechtsaf kreeg woensdagochtend in alle vroegte foto's doorgestuurd via zijn Facebookpagina. Behalve de graffiti voor de deur zijn er ook posters met 'Je suis Samuel' opgehangen. Die zijn ondertekend door het Identitair Verzet, een extreemrechtse actiegroep.

Statement

Zelf zegt Van den Bergh niets met de actie te maken te hebben. “Het is niet helemaal onze stijl en we zouden ook niet bang zijn om een actie te claimen”, vertelt hij. 

Hij is wel blij met de aandacht voor Samuel Paty, die werd onthoofd nadat hij een spotprent van de profeet Mohammed liet zien. Volgens Van den Bergh ontbrak het bij de 'normaal gesproken zo sociaal betrokken' universiteit aan een statement na de moord op de Franse leraar.

De Radboud Universiteit wijst er echter op dat maandag de vlaggen halfstok hingen, op verzoek van de onderwijsministers. “We zijn van mening dat docenten in vrijheid en veiligheid hun werk moeten kunnen doen”, zegt een woordvoerder.

'Dit kan niet'

De universiteit is niet blij met de actie. “Vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie zijn een groot goed, maar graffiti moet worden opgeruimd. En daar zijn kosten aan verboden. Voor posters zijn speciale plekken waar ze geplakt kunnen worden. Op deze manier kan het niet. Dat is de andere kant van het verhaal.”

De Radboud Universiteit hoopt dat de actievoerders hun boodschap zelf willen opruimen en schoonmaken. “Maar de vraag is of dat gaat lukken.” Hoe lang de tekst op het plein blijft staan, kan hij nog niet te zeggen.

Dinsdag werd bekend dat een docent van het Emmauscollege in Rotterdam is bedreigd vanwege een spotprent die in een van de lokalen heeft gehangen.

Artikel via mediapartner Omroep Gelderland

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}