Jonge Democraten: "Laat overheid zorgen voor anoniem drugsafval inleverpunt"

Jonge Democraten: "Laat overheid zorgen voor anoniem drugsafval inleverpunt"

NIJMEGEN – De jongerenorganisatie van D66, Jonge Democraten, pleit voor een anoniem drugsafval inleverpunt. Volgens de jongerenorganisatie wordt het tijd dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt voor de problematiek rondom het dumpen van drugsafval en ziet daarbij een rol weggelegd voor de gemeente.

De Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen richtten afgelopen dinsdagmiddag een zelfgebouwd inleverpunt in voor het stadshuis van Nijmegen. Met rood-wit gestreept afzetlint en plastic bakken waarmee het drugsafval wordt afgebeeld, probeerde Wimer Heemskerk aandacht te vragen voor het initiatief om het anoniem dumpen van drugsafval mogelijk te maken. Volgens Heemskerk werd er gemengd gereageerd op het initiatief. "De reacties waren wisselend. Er was veel verbazing en onbegrip, maar er waren ook positieve reacties. Mensen vonden het best een slim idee."

"Concrete oplossing"

Het idee van de anonieme dumpplaats komt voort uit een rits aan recente dumpingen waarbij onder andere een kilometerslange spoor van chemisch afval in Weezenhof werd aangetroffen. "Op het moment dat dit afval in de voortuin van burgers terecht komt, is er een grens bereikt," aldus Heemskerk. "De overheid, maar ook de provincie - hebben daarin een rol en dat betreft niet alleen handhaving".  Het liefst ziet de jongerenorganisatie het produceren van drugs volledig gelegaliseerd worden, maar een  inleverpunt waarbij criminele anoniem afval kunnen inleveren zonder vervolgd te worden, vindt De Jonge Democraten een alternatief. "Landelijk willen partijen er niet aan om de drugsproductie te legaliseren. Zo'n anoniem inleverpunt zou een oplossing kunnen zijn om de lokale bevolking te beschermen," vertelt Heemskerk. "Dit biedt in ieder geval een concrete oplossing, zelfs als het gelijk alle problemen met de gecriminaliseerde drugsindustrie wegneemt."

Overleg

Volgens Heemskerk is er nog geen overleg geweest met lokale partijen over het plan van de jongerenorganisatie. "We gaan het eerst overleggen met onze moederpartij, D66."

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}