Jos Swartjes (SP Beuningen): “Wij komen niet naar de raadsvergadering”

Jos Swartjes (SP Beuningen): “Wij komen niet naar de raadsvergadering”

BEUNINGEN – In Beuningen staat voor aanstaande dinsdag (31 maart) een gemeenteraadsvergadering gepland. Ondanks de corona-situatie gaat die vooralsnog ‘gewoon’ door, maar de SP zal daar niet bij aanwezig zijn.

Fractievoorzitter Jos Swartjes legt het uit: “Nu mensen wordt afgeraden om met meer dan drie mensen samen te komen, vind ik dat wij als volksvertegenwoordiging het goede voorbeeld moeten geven, en de vergadering dus moeten uitstellen.” De Beuningse raad bestaat uit 21 leden, er is uiteraard een college van burgemeester en wethouders en er is een griffie; dat zijn bij elkaar ongeveer 28 personen.

Swartjes heeft zelf nog een reden om niet te komen. Vanwege een chronische aandoening heeft zijn huisarts hem aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven. “Dat is ook een democratisch probleem. Het betekent namelijk dus ook dat mijn stem dinsdag niet meetelt.”

Beluister hieronder het gesprek met Jos Swartjes:

In een reactie laat de gemeente Beuningen weten dat burgemeester en griffie nog in overleg zijn over de raadsvergadering met de agendacommissie.

Coalitieakkoord

De partijen Beuningen Nu en Morgen, GroenLinks, D66 en PvdA hebben de afgelopen weken onderhandeld over een nieuw coalitieakkoord, en er ligt nu een coalitieakkoord. Dat wordt op vrijdag 27 maart gepresenteerd. Het aantal aanwezigen zal dan veel lager liggen dan bij een gemeenteraadsvergadering Bovendien zijn pers en publiek daar niet fysiek bij aanwezig, maar kunnen de bijeenkomst volgen via inbelverbinding en online. Wat Swartjes betreft had ook deze bijeenkomst best uitgesteld kunnen worden, aangezien het ook hier gaat om een bijeenkomst van meer dan drie personen.

De gemeente zegt erover: “Juist in tijden van corona hebben we in de gemeente een dagelijks bestuur nodig dat gesteund wordt door de meerderheid van de gemeenteraad.  Daarom hebben we besloten het persmoment in aangepaste vorm door te laten gaan en hebben we ons best gedaan om een manier te vinden waarop we elkaar op afstand toch kunnen zien en spreken, met inachtneming van de richtlijnen van de overheid en de RIVM.”

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}