Kabinet kondigt avondklok aan; Tweede Kamer debatteert morgen

Kabinet kondigt avondklok aan; Tweede Kamer debatteert morgen

DEN HAAG – In Nederland gaat een avondklok gelden. Dat voornemen maakte het kabinet woensdagmiddag bekend in een persconferentie. De maatregel is bedoeld om het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, en daarmee de coronabesmettingen terug te dringen.

Of de maatregel ook echt doorgaat moet morgen nog blijken. De Tweede Kamer heeft hierin namelijk het laatste woord. Tot nu toe was er geen Kamermeerderheid voor het plan, maar die lijkt er inmiddels wel te zijn. Het Kamerdebat zal donderdag plaatsvinden. Als het parlement akkoord gaat, gaat de avondklok "een paar dagen daarna" in, zo vertelde premier Rutte tijdens de persconferentie.

Als de avondklok inderdaad wordt ingevoerd, is de straat straks tussen 20.30u en 4.30u verboden terrein. Mensen die voor hun cruciale werk op pad zijn, moeten een ondertekende werkgeversverklaring kunnen laten zien aan handhavers. Ook blijft het toegestaan de hond uit te laten. Mensen die zonder geldige reden toch op straat zijn, riskeren een boete van 95 euro.

Meer maatregelen

Ook het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen wordt teruggebracht, van twee naar één. Deze regel geldt al vanaf nu. Een uitzondering op deze regel is er voor mantelzorgers.

Het maximum aantal bezoekers van een begrafenis of crematie wordt teruggebracht van 100 naar 50.

Verder moeten reizigers die uit een risicogebied komen verplicht een sneltest ondergaan, en moeten ze in quarantaine. Die quarantaineplicht is echter wettelijk nog niet op orde. Totdat dit geregeld is, komt er een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, en heel Zuid-Amerika.

De nieuwe maatregelen gelden minstens tot 9 februari.

Britse variant

Weliswaar daalt nu het aantal nieuwe besmettingen, maar de maatregelen zijn volgens het kabinet toch nodig, vanwege de opkomst van de Britse variant van het virus. Die is vermoedelijk veel besmettelijker, en wakkert zo de angst voor een derde besmettingsgolf aan. "Het is aan ons om te zorgen dat die derde golf zo laag mogelijk blijft, en al het even kan, die derde golf uit te stellen, zodat we er beter klaar voor zijn," aldus minister van Volksgezondheid De Jonge tijdens de perconferentie.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}