Kerk Batenburg mag omgebouwd tot vijftal appartementen

Kerk Batenburg mag omgebouwd tot vijftal appartementen

BATENBURG – De gemeente Wijchen heeft er geen problemen mee dat het interieur van de nieuwe Sint Victorkerk in Batenburg wordt omgebouwd tot een vijftal appartementen. Voorwaarde is wel dat de buitenkant van de kerk niet wordt veranderd.

Ook de bestaande ramen en deuren met glas in lood blijven behouden.

Het bisdom had de nieuwe Sint Victorkerk te koop gezet en verkocht. De nieuwe eigenaar wil vijf appartementen in de kerk bouwen, maar de kerk blijft behouden als monument.

Rijksmonument

De kapel blijft openbaar toegankelijk en het blijft ook mogelijk om de kerk en het schip te betreden. Of dit dagelijks wordt of een aantal dagen per jaar wordt nog in overleg besloten. De nieuwe Sint Victorkerk is een rijksmonument.

Wat betreft de toren twijfelt men nog over twee opties. Zo is er de mogelijkheid van een gastenverblijf voor verhuur aan toeristen, maar zou de toren ook gebruikt kunnen worden om te beklimmen.

Beschermd stadsgezicht

In 1967 kreeg Batenburg de status van beschermd stadsgezicht. De bescherming richt zich op de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waardering van Batenburg. De transformatie van de kerk tot woonbestemming leidt volgens de gemeente niet tot aantasting van dit beschermde stadsgezicht.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}